Kiváló eredmények a Mastercardnál

Vágólapra másolva!
Kiváló negyedik negyedéves eredményeket tett közzé mai gyorsjelentésében a Mastercard. A vállalat mind EPS, mind árbevétel soron túlteljesítette a várakozásokat, az egy évvel korábbi értékekhez képest pedig a társaság forgalma és árbevétele kétszámjegyű növekedést mutatott. A hírre a részvények is megugrottak, már több mint 4 százalékos pluszban forognak nyitás előtti kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A vállalat egy részvényre jutó nyeresége 4,86 dolláron alakult, miközben az elemzők csak 4,8 dollárt vártak. Ez 605 millió dolláros nyereségnek felel meg, ami 20 százalékkal lett magasabb a tavalyi év azonos időszaki értékéhez képest. A vállalat az egy évvel korábbinál 10 százalékkal magasabb, 1,895 milliárd dolláros árbevételt ért el az utolsó negyedév során, ami kissé magasabb az 1,89 milliárd dolláros várakozásnál. Ez többek között a külföldi tevékenységük 17 százalékos bővülésének, valamint a folyamatban lévő üzleteiknek a 20 százalékos növekedésének köszönhető.

Forrás: [origo]

Ezen túl a forgalmuk 13 százalékos bővülést mutatott az egy évvel korábbi értékhez képest, mely végül 726 milliárd dolláron alakult. Tavaly év végén nagyjából 1,9 milliárd darab Mastercard és Maestro kártyával rendelkező ügyfele volt a cégnek.

A Mastercard vezérigazgatója, Ajay Banga örömét fejezte ki arról, hogy kétszámjegyű növekedést tudtak produkálni az elmúlt időszakban mind árbevétel, mind a forgalom soron, és a feltörekvő piacokon (Brazília, Afrika) megerősítették jelenlétüket.

A cég működéshez kapcsolódó, különleges tételek nélküli költségei egy év alatt 3 százalékot emelkedtek, és 996 millió dollárt tettek ki. Ez leginkább a stratégiai területeken dolgozó alkalmazottak növekvő számának tudható be, és ezt csak részben tudták ellensúlyozni a csökkenő reklámozási és marketing kiadások.

A gyorsjelentésnek a befektetők is megörültek, ugyanis több mint 4 százalékot ugrott már nyitás előtt a részvények árfolyama.

Mastercard árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]