Vágólapra másolva!
A tegnapi gyenge amerikai GDP-adat után a Fed a várakozásoknak megfelelően nyitva hagyta a pénzcsapokat, vagyis bejelentette, hogy változatlanul hagyja a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját. A jegybank közölte, hogy továbbra is az infláció és a munkanélküliségi ráta megfelelő alakulásához köti a laza monetáris politikájának a fenntartását. A részvénypiacokon ez sem tudott segíteni, ahol a befektetőket az amerikai gazdaság váratlan visszaesése szomoríthatta. Így az indexek kissé lejjebb kerültek több éves csúcsaikról, és 0,3-0,4 százalékos mínuszt szedtek össze. Ázsiában kisebb pihenőt tartanak a börzék, a japán Nikkei viszont a gyenge ipari termelési adat ellenére tudott új 33 hónapos csúcsára mászni.A rosszabb piaci hangulat hatására Európában is gyengüléssel indulhat a kereskedés, a határidős indexek alapján 0,3 százalék körüli mínuszokra lehet felkészülni nyitás után. 
Vágólapra másolva!

Pocsékul sikerült tegnap az amerikai negyedik negyedéves GDP-adat első olvasata, emiatt arra lehetett számítani, hogy a Fed továbbra is nyitva hagyja pénzcsapokat. A gazdasági visszaesés miatt ugyanis nem lehetett arra számítani, hogy a Fed éppen most "taposna a fékbe". Így a vártnak megfelelően a jegybank tegnap véget érő kétnapos ülésének befejezése utáni tájékoztatóban bejelentette, fenntartja a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját. Ennek keretében továbbra is havi 45 milliárd dollárt költ hosszú lejáratú állampapírok vásárlására, és 40 milliárdot jelzálogkötvények vásárlására.

A pénznyomtatás befejezését pedig nem időkorláthoz szabják, hanem továbbra is makrogazdasági mutatók megfelelő javulásától teszi függővé. Vagyis csak akkor hajlandó szigorítani monetáris politikáján a jegybank, ha az infláció 2,5 százalék fölé emelkedik, illetve a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá csökken. A közleményükben ezen túl kiemelték, hogy az elmúlt hónapokban az időjárási problémák miatt a gazdasági aktivitás tartalék lángon üzemelt, és továbbra is lefelé mutató kockázatokat lát a gazdaságban a Fed.

A jegybank szerint a gazdaság stagnálása mellett a foglalkoztatottság bővülése mindenképpen pozitív, bár a munkanélküliségi ráta továbbra is magas szinten található. A Fed ezért változatlanul, 0 százalék körüli szinten hagyta irányadó kamatrátáját.

Gyenge adat Japánból, mégis új csúcson a Nikkei

Kisebb pihenőt tartanak ma az ázsiai tőzsdék az elmúlt két nap nagyobb emelkedései után. A befektetőket itt is elszomoríthatta a kellemetlen meglepetést okozó amerikai GDP-adat, de a japán makrogazdasági mutatók sem lettek ma valami fényesek. A japán ipari termelés ugyanis 7,8 százalékkal esett vissza éves alapon, ami jelentősen meghaladja, az 5,6 százalékos csökkenésre vonatkozó várakozásokat.

Így a hongkongi Hang Seng 0,3 százalékkal távolodott el eddig bő másfél éves csúcsától, míg a dél-koreai Kospi 0,1 százalékos mínuszt szedett össze. Rajtuk kívül a kínai Shanghai Composite tegnapi záróértéke körül tanyázik, a japán Nikkei viszont 0,2 százalékos emelkedésre volt képes, amivel újabb 33 hónapos csúcsára mászott.

Forrás: [origo]

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Nagyot koppant a névváltó Research in Motion

Pocsékul sikerült tegnap az amerikai negyedik negyedéves GDP-adat első olvasata, ami kissé elrontotta a hangulatot az amerikai tőzsdéken. A vételi kedvet pedig a Fed eszközvásárlási programjának fenntartása sem tudta meghozni.

A nagyobb esések vélhetően azért nem következtek be, mert a részvényindexek több éves csúcsaik környékén mozognak. Így a tőzsdék 0,3-0,4 százalék körüli gyengülést hoztak össze, az S&P 500 a lélektani 1500 pontos szint felett tudott zárni, és nem sokkal került távolabb ötéves csúcsától. Ahogy a Dow Jones sem, mely a tegnapelőtt ütött szintén ötéves csúcsától 0,3 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből csupán egy volt képes hajszálnyi emelkedésre, a közműipari vállalatokat többek között az AES Corporation 1,7 százalékos, valamint az Edison International 0,9 százalékos drágulása segítette.

A nap egyik vesztesének a néhai Research in Motion számított, mely felvette a legismertebb termékének, a BlackBerry-nek a nevét. A cég tegnap tartotta hivatalos bemutatóját, ahol az új operációs rendszerről, illetve a rá épülő okostelefonokról rántotta le a leplet. Az egyik készülék érintőképernyős, a másik viszont hagyományos QWERTY-s lesz. A részvény végül 8 százalékot zuhant.

Forrás: [origo]

Tegnap folytatódott a gyorsjelentési szezon is, többek között a Facebook várva várt negyedéves eredményeit is megismerhették a befektetők. E szerint mind árbevétel, mind egy részvényre jutó profit szintjén sikerült az előző negyedévben a cégnek az elemzői konszenzust túlszárnyalnia. A mobil reklámokból származó bevétel 23 százalékot nőtt negyedéves alapon, de egyes cégek, mint például a Morgan Stanley (NYSE) nagyobb összegre számított. A részvény végül 3,5 százalékos mínusszal reagált a bejelentésekre.

Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az Electronis Arts másfék százalékot esett piaczárás után, mivel a vállalat visszavágta éves EPS várakozását. A társaság 0,86-1 dolláros egy részvényre jutó profitra számít, korábban pedig 1-1,15 dollárt jósolt a 2013-as pénzügyi évére. Ezen túl az árbevétel 3,778-3,878 dollár lehet a 4,05-4,2 milliárd dollár helyett.

Hiába állt elő az elemzői konszenzushoz képest erősebb számokkal a ConocoPhillips a részvény nem mozgott sokat piaczárás után. Éves alapon 2,7 százalékot esett a realizált olajár, mely így 103,8 dollárra zsugorodott. 2013-ban 1,475-1,525 millió hordó lehet a cég napi olajkitermelése, ami a 2012-es 1,578 millió hordós értékhez képest visszaesést jelent.

A Qualcomm részvényei viszont 6,2 százalékot szökkentek piaczárás után az elemzői konszenzust túlszárnyaló gyorsjelentés és a pozitív éves kilátások következtében. A menedzsment ugyanis 4,25-4,45 dolláros EPS-re számít 2013-ban, míg korábban csak a 4,12-4,32 dolláros sávot célozták meg, a piac pedig a 4,31 dollárt.

A gyorsjelentési szezon ma 33 S&P 500 komponens számaival folytatódik. Piacnyitás előtt a Dow Chemical (NYSE), a Mastercard (NYSE), a Colgate-Palmolive (NYSE), a UPS (NYSE) számai lehetnek érdekesek. Piaczárás után pedig a Wynn Resorts (Nasdaq) beszámolóját lehet majd figyelni.

Ezen túl makroadatokból sem lesz hiány, a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és a chicagoi beszerzési menedzserindex januári alakulását is délután fogják közzétenni.