Megtáltosodott a forint

Vágólapra másolva!
Folytatja látványos erősödését a forint ma délelőtt, az euróval szembeni jegyzések 292 alá is bekúsztak. A forint körüli hangulat javulása a kormány elmúlt napokban mutatott, a korábbinál lényegesen kevésbé "unortodox", konfrontatív kommunikációjának köszönhető, aminek hátterében valószínűleg a készülődő devizakötvény-kibocsátás áll. Emellett technikai szemmel a forint mellett szól az is, hogy sikerült a gyengülő trend alsó szárának átlépése.
Vágólapra másolva!

10:35

Hiába a borongós nemzetközi befektetői hangulat - melyben a tegnapi vártnál gyengébb amerikai GDP adat játszik főszerepet -, a forint árfolyama továbbra is nagy erőt mutat. A kurzus már a 292-es szintekig is elnézett, ami a nemzetközi szembeszél tekintetében kifejezetten szép teljesítménynek mondható.

Fontos hír nem látott napvilágot az utóbbi órákban, a legnagyobb magyar kötvénytulajdonosnak számító Templeton alapkezelőjének nyilatkozata sem keltett hullámokat. Hasenstab szerint az amerikai kötvényhozamok emelkedésre vannak ítélve, azonban a feltörekvő piacokon még lát jó lehetőségeket. Mivel az interjúban nem hangzott el olyan utalás, ami a magyar eszközök iránti kitettség csökkentése irányba mutatna, a forint folytathatta a reggeli erősödését.

Nem szabad persze elfeledni, hogy a forintnak volt honnan visszajönni. A hét elején elértük a 300-as szintet, miután az utóbbi hónapokban mélyen alulteljesített a deviza a többi régiós fizetőeszközhöz képest.

08:50

294 alatt is megfordult a reggeli órákban az euró-forint keresztárfolyam, ami különösen azután nevezhető látványos erősödésnek, hogy hétfőn még 300 körül kotorászott az árfolyam, (összhangban korábbi elemzéseinkkel) kedden pedig újabb 25 bázisponttal csökkentette a jegybank az irányadó rátáját.

EURHUF (1 perces)

Visszafogottabbá vált a kormány kommunikációja

Az elmúlt napok trendszerű erősödése javarészben a kormány meglepően higgadt kommunikációjának köszönhető, amivel valószínűleg a közelgő devizakötvény-kibocsátást készítik elő. A kötvénnyel megcélzott befektetők valószínűleg kevésbé vevők a progresszív, "unortodox" elképzelésekre, és örömmel látják, ha a kormány a konvencionálisabb stratégiák felé fordulna. A forintot érintő fundamentális kilátások ugyan nem változtak érdemben, de a hangulat a kedvező irányba billent a kormány kommunikációja nyomán.

Orbán Viktor és Matolcsy György a napokban több fontos kijelentést is tett:

  • Február elején várható a régóta rebesgetett devizakötvény-kibocsátás, aminek előkészítő munkáiról korábban mi is beszámoltunk.
  • Orbán hangsúlyozta, hogy a brit kilépés fontolgatását az Európai Unióból, rendkívül veszélyes lépésnek tartja. Ezzel deklarálta a kormány elkötelezettségét az európai egység felé, ami különösen a tavaly márciusi események után volt lényeges gesztus.
  • A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy a kormány kiemelt célja kikerülni a túlzott deficiteljárás alól, és a költségvetési hiányt a későbbiekben is a bűvös 3 százalékos szint alatt tartaná. Ezt Varga Mihály is megerősítette, elmondása szerint minden eszközt bevetne a kormány, ha veszélybe kerülne a deficitcél. (Az IMF hételeji kommentárja szerint erre egyébként jó esély mutatkozik.)
  • Az IMF-fel folytatott tárgyalás a végéhez közeledik, és megállapodás nélkül zárul majd a miniszterelnök szavai alapján. Ennyire explicit, nyílt módon korábban nem beszélt Orbán Viktor arról, amit már azért szinte biztosra vett mindenki. Mivel jelenleg úgy tűnik, nincs feltétlenül szükségünk az IMF védőernyőjére, és a szakítás már korábban is ismert volt, nem okozott megingást a kijelentés.
  • Matolcsy György a Dow Jones hírügynökségnek a korábbaikhoz képest szokatlanul visszafogottan és higgadtan nyilatkozott. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a jegybanki vezetőváltás után is kulcsfontosságú a jegybank függetlenségének megőrzése, és az inflációs célkövetés megtartása.
  • Külön a forint piacon mozgó befektetők is kaptak üzenetet: Matolcsy kijelentette, hogy nincs konkrét kívánatos árfolyamszint, leginkább stabil, kiszámítható árfolyamot szeretne a kormány, amihez a piaci bizalom erősítése vezet. Matolcsy elmondása szerint nem kapott még jegybankelnöki felkérést, és "boldog" az NGM vezetésével.

Fontos szintek alá kúszott a forint

A kormány "verbális intervenciói", azaz a kifejezetten a piac megnyugatására szánt kijelentések megtették a dolgukat, a ma reggeli erősödéssel az euró-forint árfolyam kikerült a felfelé mutató trendcsatornából, és a 295-nél látható, vékonyka támaszt is letörte. Ezzel a technikai kép alapján reálisnak tűnik rövid távon a 290-es kerek szint elérése is. Itt egy vaskosabb támasz, és az emelkedőben lévő 50 napos mozgóátlag várja az árfolyamot, így itt legalábbis átmenetileg jó eséllyel megtorpanhat az erősödés.

EURHUF (napi grafikon)