Vágólapra másolva!
Európában nem tudnak kikecmeregni a negatív tartományból a részvényindexek, annak ellenére, hogy amerikai társaik úgy néz ki túltették magukat a tegnapi gyengébb amerikai GDP-adaton, és csúcsközelben, tegnapi záróértékük körül tanyáznak. Európában a kiábrándító gyorsjelentések lehetnek rossz hatással a börzékre, az olasz FTSE/MIB viszont korrigálni kezdte tegnapi nagyobb lemaradását. Amerikában pocsékul teljesít a Facebook tegnapi kedvezőbb gyorsjelentése ellenére, valamint a névváltó RIM is. A mai makroadatok felemásan sikerültek, és a gyorsjelentési szezon is vegyesen folytatódott.Itthon a BUX csupán minimális mínuszban zárt, amiben leginkább az Egis nagyobb esése volt a ludas. A forint továbbra is jó formában van, és nem sokkal kéthetes csúcsa alatt tanyázik az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Megzuhant az Egis

A magyar részvényindex zárásra sem tudott feljavulni az egész napos kisebb mínuszokból, és végül 0,1 százalékkal került ma lejjebb a kurzusa. A régióban hasonló teljesítményeket lehetett látni, az osztrák ATX és a cseh PX visszafordult a nagyobb veszteségekből, olyannyira, hogy az utóbbi 0,4 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

A BUX fő komponensei közül szinte az öszes hasonló mértékű mínuszt hozott össze, mint a magyar részvényindex. A Magyar Telekom 0,3 százalékkal, a MOL 0,2 százalékkal, a Richter pedig 0,1 százalékkal került lejjebb. Az OTP kicsivel tegnapi záróértéke felett fejezte be a napot. Az Egis viszont nagyobb zuhanáson ment keresztül, 1 százalékot veszített értékéből, ami az utóbbi időszak emelkedései utáni korrekciónak tudható be.

Forrás: [origo]

A forint egész nap kiváló formában van, melyben többek között Matolcsy György piacnyugtató szavai vannak a segítségére. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusa nem sokkal kéthete csúcsa alatt (a forint szempontjából), a 292,6-os szintnél mozog. A dollár/forint árfolyama 215,7-nél, a svájci franké 236,6-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A Saipem-el együtt korrigál a FTSE/MIB

Az amerikai tőzsdék viszonylag jobb teljesítménye az európai börzékre nem tud kedvező hatással lenni, ugyanis a részvényindexek továbbra is mínuszban tanyáznak. A piaci szereplőket a mai gyorsjelentések sem tudják felvidítani, többek között a Shell, a Banco Santander és a Deutsche Bank is a vártnál gyengébb eredményeket tett közzé.

A részvényindexek közül a spanyol IBEX nagyobb lemaradásban mozog, leginkább a Banco Santander 2,8 százalékos esésének következtében. Spanyolország legnagyobb bankja ugyanis elszomorította a befektetőket gyorsjelentésével, csupán az elemzői várakozásban megfogalmazott profit felét teljesítette a negyedik negyedévben.

Az olasz FTSE/MIB viszont felfelé lóg ki a sorból, mivel a tegnapi nagyobb lemaradását igyekszik behozni. Ebben leginkább ma a Saipem 4 százalékos erősödése van segítségére, mely az indexel együtt korrigálni kezdte tegnapi nagyobb zuhanását.

Forrás: [origo]

Nagy zuhanásban a Facebook és a RIM

Felemás makroadatok láttak napvilágot délután az Egyesült Államokban. Az előző heti 330 ezer főről 368 ezerre emelkedett a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ban, az elemzők viszont 350 ezer fős értéket vártak. Ez pedig az utóbbi egy hónap legmagasabb értékének felel meg, és némileg csalódást keltett a tegnapi pozitív ADP foglalkoztatottsági értékek után.

Ezen túl a személyes bevételek 2,6 százalékot, míg a kiadások 0,2 százalékot nőttek decemberben éves alapon, holott csak 0,8, illetve 0,3 százalékos változással kalkuláltak a szakemberek

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, a vállalatok eddig felemás eredményeket tettek közzé. A befektetők pedig ezek ellenére úgy néz ki, túltették magukat a tegnapi pocsék GDP-adaton, mivel a részvényindexek tegnapi záróértékeik körül tanyáznak délután. A nagyobb esések vélhetően a Fed tegnap esti bejelentései miatt maradhattak el az amerikai jegybank ugyanis nem változtat havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programján. Ez pedig továbbra is likviditásbőséget jelent a tőzsdéknek.

A részvényindexek közül az S&P 500 változatlanul ötéves csúcsa környékén, az 1500 pontos szintnél tanyázik, és csak minimálisan veszített értékéből. A Dow Jones szintén nem mutat nagyobb elmozdulást, szintén ötéves csúcsánál mozog, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül.csupán a távközlési és a technológiai vállalatok tudnak erősödni, az utóbbi papírokat többek között a Qualcomm 5,5 százalékos ugrása segíti, mely a társaság tegnapi, elemzői konszenzust túlszárnyaló gyorsjelentése után kezdett menetelésbe. A menedzsment 4,25-4,45 dolláros EPS-re számít 2013-ban, korábban még csak a 4,12-4,32 dolláros sávot célozták meg, a piac pedig a 4,31 dollárt. Emiatt több elemző megemelte célárát a vállalat részvényeire.

Vele szemben a néhai Research in Motion, mely legismertebb termékének, a BlackBerrynek a nevét vette fel tegnap tovább szánkázik lefelé a lejtőn, és már újabb 7,5 százalékot vesztett értékéből. A társaság papírjaira a Credit Suisse elemzője alulteljesítőre módosította ajánlását.

A Facebook szintén pocsékul teljesít, már 7 százalékos mínuszt szedett össze annak ellenére, hogy a várakozásoknál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A befektetők úgy tűnik átestek a ló túloldalára, és nem a Facebook számaiban tükröződő fokozatos javuláshoz igazította elvárásait, emiatt ütni kezdték a papírokat.

Forrás: [origo]

A Mastercard közel 4 százalékos pluszba lendült kedvező gyorsjelentése után, azonban utána veszített értékéből, és már csak 0,9 százalékos erősödést mutat. A vállalat mind EPS, mind árbevétel soron túlteljesítette a várakozásokat, az egy évvel korábbi értékekhez képest pedig a társaság forgalma és árbevétele kétszámjegyű növekedést mutatott.

A Dow Chemical felemás negyedévet zárt, mivel a csomagszállítással foglalkozó cég az elemzői konszenzushoz képest kisebb egy részvényre jutó profitot ért el, ráadásul a menedzsment a lassabb gazdasági növekedés miatt csaj 4,8-5,06 dolláros EPS-re számít, miközben a piac 5,13 dollárra. Pozitívum viszont, hogy 1,5 milliárd dollárról 4 milliárd dollárra növelik a 2013-as részvény visszavásárlási programot. A befektetők negatívan fogadták a hírt, ugyanis a részvények 5,8 százalékot gyengültek.

Az UPS részvényei szintén gyengébben teljesítenek, 1,8 százalékot vesztettek értékükből, mivel a cég a Sandy hurrikán miatt nem tudta az elemzői konszenzust túlszárnyalni negyedik negyedéves eredményeivel.

A nyersanyagok közül az olaj kezd visszatérni néhygónapos csúcsáról, és 0,6 százalékos gyengülés után a 97,3 dolláros szint környékén jár. Az arany unciánkénti árfolyama viszont nagyobb esés után már 1666 dollárnál mozog.