Pocsék amerikai GDP-adat!

Vágólapra másolva!
Kellemetlen meglepetést okozott ma délután az amerikai GDP adat. A várt 1,1 százalékos bővülés helyett ugyanis 0,1 százalékkal esett vissza az amerikai gazdaság negyedik negyedévben évesített negyedéves alapon az elsődleges olvasat szerint. A GDP adat előtt, negyed háromkor a várakozásokat meghaladó foglalkoztatottsági mutatót tettek közzé az Egyesült Államokban, az ADP adatai szerint a várt 165 ezer fő helyett 192 ezer fővel nőtt foglalkoztatottak száma. A bejelentésekre enyhe gyengüléssel reagáltak a határidős indexek, és nem sokkal később a dollár is kissé gyengülni kezdett az euróval szemben. Nagy pánik azonban nem alakult ki, ugyanis a nagyobb kilengések elmaradtak a tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

14:30 - Visszaesett az amerikai gazdaság!

A várt 1,1 százalékos bővülés helyett 0,1 százalékkal esett vissza az amerikai gazdaság negyedik negyedévben évesített negyedéves alapon az elsődleges olvasat szerint. A visszaesés oka, hogy 1972 óta a legnagyobb mértékben csökkent a védelmi kiadásokra fordított összeg.

Forrás: [origo]

A kellemetlen meglepetés után kissé gyengültek a határidős indexek. A dollár kezdetben nem mozdult el érdemben, nem sokkal később viszont szintén enyhén a gyengülés útjára lépett, és a kurzusa továbbra is bő egyéves mélypontja körül mozog az euróval szemben.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

14:15 - Kedvező ADP foglalkoztatottsági adat

A vártnál többen találtak munkát az Egyesült Államokban januárban az ADP adatai szerint, mely a foglalkoztatottság 192 ezer fős bővülését mutatja. Az elemzői várakozások 165 ezer fős emelkedésről szóltak, így az adat kellemes meglepetést okozott. Ezen túl az előző havi értéket 185 ezer főre módosították.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ADP vállalat által közzétett nem hivatalos havi adat kiváló előrejelzője a hivatalos munkaerőpiaci adatnak, mely pénteken fog érkezni.

Forrás: [origo]