Varga: Elhallgatott az IMF a kérdésünkre

Vágólapra másolva!
Szó sincs még arról, hogy Magyarországon minden rendben lenne - mondta Varga Mihály az IMF-tárgyalásokat kommentálva. Szerinte elkötelezett a kormány a 3 százalékos hiánycél tartásában. Az IMF javaslatokat tett a kormánynak, de Varga szerint amikor visszakérdeztek, hogy mivel pótolnák a bankadót, elhallgatott a Valutaalap.
Vágólapra másolva!

Az IMF januári látogatásán a javaslatok közt elhangzott a közösségi közlekedés átalakítása, a szociális juttatások célzottá tétele, valamint a bankok adózásának mérséklése - sorolta Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Valutaalap javaslatait a HírTV Rájátszás című műsorában.

Azt mondta, kis csend lett a tárgyaláson akkor, amikor visszakérdeztek, hogy miből pótolják a bankadó csökkentése miatt kieső bevételt. Varga értékelése szerint az IMF jelenleg rosszabbul látja Magyarország helyzetét, mint az EU, és örülne, ha összhang lenne a két fél között.

Varga azt mondta, az IMF-nek meg kell értenie, hogy a kormány határozott szándéka leszorítani a költségvetési deficitet. Hozzátette, hogy egyetértenek a Valutaalappal abban, hogy be kell indítani a gazdasági növekedést. A Portfolió szerint azt is mondta a miniszter, hogy "egyáltalán nem azt mondjuk, és a Valutaalapnak sem azt mondjuk, hogy itt minden rendben van. Szó sincs még erről."

Varga szerint tehát akkor hallgatott el az IMF-delegáció, amikor visszakérdeztek, hogy mivel pótolnák a bankadót. Valójában a közösségi közlekedés, és a célzottabb szociális juttatások is ezt jelentik, és az IMF korábban is tett már javaslatokat. Ilyen volt többek között az adóbeszedés hatékonyságának növelése, az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, az állam méretének további csökkentése és a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése is.