Sokat keresnek az amerikaiak az olcsóbb olajon

Vágólapra másolva!
Meglehetősen erős negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a legnagyobb független amerikai finomító, a Phillips66. Az elemzői eredményvárakozást a cég több mint 20 százalékkal múlta felül, amiben a finomítói marzsok kedvező szintje játszhatott főszerepet. A tengerentúli finomítók egyszerűen úsznak az "olcsó" olajban, amit a nemkonvencionális mezők egyre jelentősebb kitermelésének köszönhetnek. A vállalat az izmos készpénztermeléséből a részvényeseknek is egyre többet juttat vissza az osztalék és a részvény visszavásárlások emelésével. A jelentés hatására 5 százalékkal száguldott a papír árfolyama a piacnyitás előtt.
Vágólapra másolva!

Ahogy tegnap a Valero, úgy ma a másik jelentős amerikai finomító, a Phillips66 is jóval az elemzői várakozások feletti eredményt közölt. A bázishoz képest kimagaslóak a számok, de még a konszenzusos piaci várakozást is érdemben meghaladják.

A vállalat amellett, hogy izmos negyedévről számolt be, a részvényeseket még a sajátrészvény visszavásárlások megemelésével is meglepte. Decemberben már bejelentettek egy 25 százalékos osztalékemelést Erre a cégre annak köszönhetően van lehetősége, hogy a tengerentúlon igen kedvező finomítói környezettel szembesül, mely javítja a vállalat készpénztermelését. Mindezek hatására amellett, hogy csővezeték projektekbe folyamatosan beruház a Phillips66, az adósságát is 25 százalékos eladósodottsági szintre - hitel/tőke arány - tudta csökkenteni (a harmadik negyedéves 28 százalékról) az osztalékfizetés és saját részvény vásárlások közepette.

A finomító számaira kedvező hatást gyakorolt a kanadai és mexikói öbölbeli olajárak közötti különbözet tágulása, valamint a nyersolaj és a finomított termékárak közötti eltérés növekedése. A vállalat a negyedévben a feldolgozott olajnak már a 67 százalékát szerezte be olcsóbbnak számító forrásokból, mely szám egy évvel ezelőtt még csak 57 százalékon állt. Érezhetően elmozdult tehát a cég a kedvezőbb beszerzési források felé, a palaolaj feldolgozása például 97 százalékkal nőtt a finomítónak.

Annak érdekében, hogy a kedvezőbb árak mellett elérhető olajból minél többet dolgozhassanak fel a finomítók, a Phillips66 tovább folytatja eddigi csővezeték építési projektjeit. Ennek köszönhetően a tavalyi napi 112 ezer hordó helyett idén várhatóan már több mint 200 ezer hordót fog tudni feldolgozni palaolajból.

A Phillips66 árfolyama (USD)