Vágólapra másolva!
Nem kapott nyilvános ígéretet Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökétől arra vonatkozóan, hogy megszüntetik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. A barátságot ettől függetlenül mindkét politikus nagyon hangsúlyozta.
Vágólapra másolva!

Feltűnően barátságos hangulatban telt Orbán Viktor és José Manuel Barroso a bő 20 perces sajtótájékoztatója, miután a két politikus Brüsszelben tárgyalt.

Barroso leginkább azt hangsúlyozta, hogy a miniszterelnökkel tavaly áprilisban szoros együttműködésben állapodtak meg, és ehhez azóta mindkét fél tartotta magát. Több vitás ügyünk volt, amit sikerült lezárni, amelyik pedig még az Európai Bíróság előtt van, abban is megerősítést kaptam a miniszterelnöktől, hogy tiszteletben fogják tartani a döntést - mondta Barroso.

Erkölcsi kérdés

"Köszönöm José Manuel, hogy nem dörgölöd mindig az orrunk alá, hogy 2004-óta túlzottdeficit-eljárás zajlik Magyarország ellen"- mondta a magyar miniszterelnök a bizottság elnöke felé fordulva. Szerinte erkölcsi kérdés, hogy lekerüljünk az uniós szégyenpadról, ezért minden meg fog tenni, hogy 2013-ban és 2014-ben is 3 százalék alatt maradjon a magyar költségvetési hiánya.

Konkrétum azonban nem hangzott a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban, Barroso mindössze annyit mondott, hogy elismeri a magyar kormány erőfeszítéseit a költségvetési konszolidáció terén. Azt is hozzátette azonban, hogy figyelni kell az intézkedések minőségére is. Részletesebb elemzést a február 22-én megjelenő országjelentésben közöl a Bizottság.

Barroso egy újságírói kérdésre külön is kitért arra, hogy Magyar Nemzeti Bank függetlensége ügyében sikerült egyezségre jutni, a bírók nyugdíjazása kérdésben az Európai Bíróság döntött a bizottság javára, míg az adatvédelmi hatóság függetlenségéről még várnak a döntésre.

IMF-tárgyalások: Nem minden tudás boldogít

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kérdést Barroso átpasszolta Orbánnak. A magyar miniszterelnök megismételte délelőtti nyilatkozatát, hogy Magyarországa nemzetközi pénzpiacról kívánja finanszírozni magát, hitelre nem, csak egy biztonság védőhálóra (rugalmas hitelkeretre) van szüksége.

Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand
José Manuel Barroso fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt

"Már elég régóta mennek a tárgyalások, mindent tudunk egymásról. Zárójelben jegyzem meg, hogy nem minden tudás boldogít" - mondta a miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy már a véleménykülönbségek is kirajzolódtak, viszont egyelőre az álláspontok nem közeledtek.

Szemben a délelőtti kategorikus kijelentésével (miszerint az IMF nemet mondott), most csak úgy fogalmazott, hogy amíg az IMF nem mond véglegesen nemet a magyar kérésre, addig ez a kérdés nyitva marad

A miniszterelnök egynapos látogatáson jár Brüsszelben. Délelőtt a gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozó Bruegel intézetben adott elő, ahol hivatalosan is elismerte, hogy az IMF nem fog olyan hitelt adni Magyarországnak, amilyet a kormány akart. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy devizakötvényt fog a kormány kibocsátani.