Nem változtatott a kamaton az amerikai Fed

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a szerdán kiadott közlemény szerint úgy döntött, hogy folytatja eszközvásárlási programját, és nem változtatott a 0-0,25 százalékos irányadó kamaton. A forint nem reagált érdemben a Fed döntésére, este 295-ös szint közelében jegyezték a hazai devizát.
Vágólapra másolva!

Az S&P-500 részvényindex a fontos 1500 pontos szint felett várta a Federal Reserve (Fed) kamatdöntését. Az eurót 295 forinton jegyezték, és a közös európai deviza 13 hónapos csúcson állt a dollárral szemben, 1,36-os szinten. Az Egyesült Államokból kiábrándító GDP-adat érkezett délután, de a piacok nem omlottak össze. Az USA gazdasága a tavalyi negyedik negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott, szemben az elemzők által várt 1 százalékos növekedéssel.

A Fed a várakozásokkal összhangban fenntartotta havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját, és a 0-0,25 százalék közötti irányadó kamatszintet. A közlemény szerint a növekedés megállt az elmúlt hónapokban, és a kilátásokat lefelé mutató kockázatok övezik. A Fed átmeneti tényezőknek tulajdonítja a gazdasági növekedés megállását, elemzők pedig ezt gondolják, hogy a Sandy hurrikán hatása látható az adatokon. A vezető amerikai részvényindexek kissé csökkentek a Fed döntését követően, de jelentős kockázatkerülés nem alakult ki a piacokon. A Dow Jones ipari index napi mélypontjára süllyedt, és a részvényindexek távolodtak 5 éves csúcsaiktól. Az S&P-500 0,4 százalékot gyengült, de így is a kritikus 1500 pont felett tudott zárni, a Dow pedig 0,3 százalékos eséssel fejezte be a napot.

Stabilizálódott a forint

A forint nem reagált érdemben a Fed döntésére, este 295-ös szint közelében jegyezték a hazai devizát. A forintot napközben étmenetileg minimálisan gyengítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, az IMF nemet mondott arra, hogy rugalmas hitelkeretet kapjon Magyarország, más típusú hitelt pedig nem kérünk. Este megszólalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is. Szerinte a Magyar Nemzeti Banknak az inflációra kell figyelnie, azonban van még tere annak, hogy a jegybank élénkítse a gazdaságot.

Matolcsy a Dow Jonesnak kijelentette: nem kell sokkoló változásokat várni az új jegybaki vezetéstől. Mindez összhangban van az MNB monetáris tanácsának keddi közleményével, miszerint az unortodox eszközök alkalmazása csak akut piaci feszültségek esetén lehet sikeres Magyarországon. A forint az MNB közleményére távolodott el érdemben a 300-as szinttől.

Matolcsy a közelmúltban többször is hangsúlyozta, hogy az MNB-nek olyan eszközöket kellene bevetnie, mint amilyenekkel a Fed vagy az Európai Központi Bank (EKB) is él. A nemzetgazdasági miniszter szavai hozzájárultak a forint elmúlt hetekben látott gyengélkedéséhez.

Matolcsy most azt mondta, hogy likviditásbővítés vagy monetáris finanszírozás hiba lenne. Ezzel eloszlathatja azokat a gyanakvásokat, melyek szerint a kormány Simor András márciusi távozása után a devizatartalék csökkentésével és állampapír-vásárlással kívánja támogatni a növekedést.