Kenterbe veri a platina az aranyat

Vágólapra másolva!
A részvénypiacok kitartó optimizmusa mellett a negyed százalékot gyengülő dollár is segítette az átlagosan egyharmad százalékkal erősödő nyersanyagpiacokat követő indexeket. A platina árelőnye állandósulni látszik az arannyal szemben, és már 16 hónapos csúcsra emelkedett az árfolyama. Továbbra is újabb lokális csúcsok felé törnek az olajpiacok és mind a négy nemesfém is emelkedni tudott. Nem történt viszont jelentős változás az ipari fémek piacán, az 1,2 százalékot erősödő nikkel kivételével egyik sem mozgott 1 százaléknál többet, fele-fele arányban elosztva a plusz és mínusz előjeleket egymás között. A mezőgazdasági terményeknél tisztább a kép: a vevők voltak túlsúlyban.
Vágólapra másolva!

Négy hónapos csúcson jár a WTI árfolyama, a havi változások tekintetében harmadik hónapja emelkedik, amire 2011 áprilisában volt utoljára példa. Az elmúlt hetek gazdasági adatai a globális gazdaság visszatérő növekedését, így az olajkereslet bővülését sugallják. Érdekes ugyanakkor a határidős piacok visszaeső forgalma, az összes kereskedett instrumentum darabszáma kevesebb, mint fele az elmúlt 100 nap átlagos forgalmának...

Az Európában kereskedett brent olaj prémiuma folyamatosan szűkült a tengerentúli versenytársához képest, ennek is köszönhető, hogy itt nem négy, csupán másfél hónapos csúcson van az árfolyam. Az árolló záródása viszont abbamaradt, a 15 dolláros értékről ismét 16-17 dollár közé állt be. A brent árfolyama is egyértelműen emelkedésbe kapcsolt a hosszú oldalazás után, ami nem túl sok jót ígér a hazai autósoknak: a mai drasztikus benzináremelést újabb követhet a jövő héten.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

16 hónapos csúcsra emelkedett a platina, közel 10 százalékos januári izmosodást követően. A teljesítmény különösen annak fényében érdekes, hogy az arany várhatóan a negatív tartományban fejezi be az év első kereskedési hónapját, ráadásul állandósulni látszik a platina árelőnye a sárga nemesfémhez képest. Az arany esetében a kockázati prémiumok kiárazódást, míg a platina esetében a világ autóiparának fellendülését árazzák be a befektetők. Kis túlzással új indikátort találtunk a globális kilábalás mérésére: Ha a platina a drágább örülhetünk, ha az arany, akkor ismét kezdhetünk aggódni.

A platina és az arany relatív teljesítménye

Forrás: [origo]

Ismét emelkedik a szója árfolyama, az év első hónapjában 3 és fél százalékot erősödött, amire tavaly augusztus óta nem volt példa. Mi más állhatna az emelkedés mögött, mint a világ legnagyobb vásárlója, Kína növekvő kereslete? Az olajrepce várható importja 65,3 millió tonnára nő az előző évi 63,1 millió tonnáról, míg a növényi olaj behozatala 10,8 millió tonnára bővülhet az előző periódus 9,98 tonnás értékéről az OIL World tegnap megjelent előrejelzése szerint. A kínálati oldalt szűkíti a brazíliai esőzések okozta betakarítási és szállítási nehézségek mellett az Argentínában tomboló szárazság is. A kínai hatóságok november óta töltik fel a készleteket, így folyamatos keresletet teremtenek a tavaly 17 százalékkal erősödő szója árfolyamának.

A kukorica és a búza nem tudott lépést tartani a szójával, kicsit több mint fél százalékkal csökkent mindkettő árfolyam a zárásra.

Szója árfolyama

Forrás: [origo]