Kánaán, majd pokol jön a guru szerint

Vágólapra másolva!
Nemsokára vége szakadhat a mostani nagy részvénypiaci ralinak, addig azonban ki kell használni annak minden előnyét - mondta Marc Faber a CNBC-n. Szerinte az indexek 1987-hez hasonlóan hamarosan korrekcióba kezdenek a mostani több éves csúcsaikról, és ezért elkezdte leépíteni részvénypozícióit. Az aranyat viszont továbbra is remek befektetésnek tartja, mivel a mélyen gyökerező problémák továbbra is jelen vannak a világban, melyek akár geopolitikia problémákhoz is vezethetnek.
Vágólapra másolva!

Marc Faber szerint addig kell kihasználni a mostani részvénypiaci rallit, amíg lehet. A guru szerint egyszer ugyanis törvényszerűen vége szakad a nagy menetelésnek, de addig ki kell használni annak minden előnyét. Faber úgy véli, februárban egy kisebb korrekció jöhet, hogy utána újult erővel törhessenek nagyobb magasságok felé a részvényindexek. Szerinte hasonló helyzetet lehet látni idén, mint ahogyan az események történtek 1987-ben is, amikor a tőzsdék 41 százalékot erősödtek az év első felében, majd ősszel 40 százalékot szánkáztak lefelé. A szakember kijelentette, hogy elkezdte leépíteni részvénypozícióit a piacokon egyre jobban kibontakozó eufória miatt.

Mint ismert, az S&P 500 és a Dow Jones ötéves csúcsaikon mozognak, de Ázsiában és Európában is több éve nem látott magasságokban tanyáznak az indexek. A DAX szintén ötéves, a FTSE pedig négy és féléves csúcsán mozog, míg a japán Nikkei 32 hónapos, a dél-koreai Kospi pedig közel kétéves rekord szinteken látható.

Faber leginkább vészjósló kijelentéseiről ismert a befektetők körében, amit mostani nyilatkozatával sem hazudtolt meg. Szerinte valószínű, hogy a vállalati eredmények 2013-ban csalódást fognak okozni. Ezen túl geopolitikai problémák is a felszínre törhetnek, többek között a Közel-Keleten fokozódhat a feszültség, ami a részvénypiacokra is negatív hatással lehet.

A guru különösen kedveli a bányaipari cégek papírjait, valamint az olyan különleges külföldi piacokat, mint Vietnám, Ukrajna, vagy Kína. Ezen kívül továbbra is vaskos szeletet hasít ki a portfóliójában az arany, bár korábban úgy nyilatkozott, hogy rövid távon kisebb korrekció is előfordulhat a nemesfém esetében. Hosszútávon viszont remek befektetésnek tartja az aranyat, mivel a mélyebben gyökerező válság még mindig jelen van, melyek háborúkhoz is vezethetnek.