Vágólapra másolva!
Emelkedésnek indult itthon a BUX a főbb papírok segítségével, így a befektetők jókedvűen várhatják Orbán Viktor brüsszeli látogatásának fejleményeit, ahol délután José Manuel Barrosóval is találkozik a miniszterelnök. A forint viszont kissé elgyengült Orbán Viktor azon nyilatkozata után, hogy az IMF nem volt hajlandó a rugalmasabb hitelkeretet odaítélni Magyarországnak.Európában továbbra sem mozdulnak tegnapi záróértékük közeléből a részvényindexek a délutáni fontosabb események előtt. Amerikából ugyanis kiemelt jelentőséggel bíró makroadatok fognak érkezni, délután negyed háromkor teszik közzé az ADP foglalkoztatottsági adatot, valamint fél háromkor a negyedik negyedéves GDP első olvasatát. Ezen túl folytatódik a gyorsjelentési szezon is, többek között a Facebook is felfedi számait. A Fed pedig befejezi kétnapos, kamatdöntéssel egybekötött ülését.Amerikában nem mutatnak jelentős elmozdulást a határidős indexek a fontos események előtt, így egyelőre az mondható, hogy a tegnapi záróértékek körül indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Nekiindult a BUX

A kezdeti stagnálásból felébredve kisebb pluszt kezdett felhamozni a magyar részvényindex, mely 0,4 százalékos erősödésével újra kiemelkedik régiós társai közül.

A hazai piaci szereplők ezzel kissé optimistábban várhatják Orbán Viktor mai brüsszeli jelenését José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke előtt. A találkozó rendkívül fontos Magyarország számára, ugyanis többek között a magyar költségvetési hiányról és a túlzottdeficit-eljárásról is tárgyalni fognak az érintettek. Orbán Viktor a tárgyalások előtt úgy nyilatkozott, hogy miután három éve folyamatosan sikerül a 3 százalékos küszöb alatt tartani a költségvetési hiányt, az ország nagyon közel került ahhoz, hogy végre kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

Forrás: [origo]

A BUX-ot a főbb papírok megtáltosodása rántotta ki szédelgéséből, az OTP már 1,2 százalékot, a Richter pedig 0,9 százalékot tudott drágulni. A bankkal kapcsolatos hír, hogy tegnap 14000 darab Opus kötvényt vásárolt dr. Csányi Sándornak, az OTP bank elnök-vezérigazgatójának egy közeli hozzátartozója, Csányi Erika.

A másik gyógyszerpapír, az Egis 0,4 százalékos a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos pluszban forog, míg a MOL nem tudja felvenni a piac ritmusát, és 0,5 százalékot veszített értékéből.

Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy Horvátország nem mérlegeli, hogy eladja-e az INA olajvállalatban meglévő részesedését. Korábban a horvát sajtóban olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint a kormány értékesítené 44,8 százalékos pakkjának egy részét. A Moscow Times szerint az orosz Gazprom is érdeklődött a pakk iránt. A pénzügyminiszter továbbá kifejtette, hogy nem elégedett a főtulajdonos MOL-lal (49,1%), mert az nem ruház be eleget az olaj- és földgázkutatásokba vagy a finomítók felújításába.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az FHB 1,4 százalékos pluszban forog. A társasággal kapcsolatos hír, hogy közös megegyezéssel távozik az FHB-tól a bank vezérigazgatói tisztségét betöltő Harmati László.

A Synergon 0,7 százalékot erősödött, és érdemes megemlíteni, hogy két fővel bővült a cég igazgatótanácsa. A tegnapi rendkívüli közgyűlés döntése értelmében Gansperger Gyula és Naményi Péter András csatlakozik a társaság vezetéséhez.

Az E-Star továbbra is bombaformában van, és már a 200 forintos szintet ostromolja 14,4 százalékos ugrása után.

A forint kissé gyengülni kezdett Orbán Viktor azon nyilatkozata után, hogy a kormány az IMF-től a rugalmasabb hitelkeretet szerette volna megkapni, ezt azonban a Valutaalap elutasította. Emiatt az euróval szembeni kurzusa visszaugrott a 296-os szint közelébe, míg egy dollárért 218,5 forintot, egy svájci frankért pedig 238,5 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nyakló nélkül zuhan a Saipem

A vártnál kissé gyengébben alakult a spanyol GDP adat, mely szerint 1,8 százalékos volt a spanyol gazdaság visszaesése a negyedik negyedévben egy év alatt, miközben 1,7 százalékos csökkenésre számítottak az elemzők. Az eurózóna fogyasztói bizalmi indexe viszont nem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően -23,9 pontos értéket mutatott. A zónában a gazdasági bizalom ezzel szemben meghaladta a várakozásokat, 89,2 pontra ugrott januárban az index értéke, az előzetesen prognosztizált 88,2 helyett.

Ezen kívül az Egyesült Államokból is fontos makroadatok fognak érkezni, negyed háromkor az ADP munkaerőpiaci adat kiemelt jelentősségel bír a pénteki hivatalos havi munkaerőpiaci adat előtt, míg a negyedik negyedéves GDP első olvasatát fél háromkor teszik közzé. Ráadásul a Fed is befejezi kétnapos, jegybanki kamatdöntéssel egybekötött ülését, ami után a jelenleg futó monetáris lazító programokról is nyilatkozni fognak. Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, többek között a befektetők a Facebook számait várhatják nagy izgalommal.

Emiatt továbbra sem mutatnak nagyobb elmozdulást a főbb európai indexek, melyek tegnapi záróértékük körül mocorognak.

Az olasz FTSE/MIB-t a sikeres kötvényaukciók sem tudják segíteni, melyen 2010 októbere óta nem látott alacsony hozamszint alakult ki a 2022-ben lejáró papírok esetében. Az indexet ugyanis a Saipem óriási, 35,5 százalékos zuhanása rántja lejjebb. Az olajipari vállalat 6 százalékkal visszavágta adózás előtti eredményére vonatkozó előrejelzéseit. A cég EBITDA-ja 750 millió euró lehet, emiatt több elemzőház is rontott a részvényekre vonatkozó ajánlásán.

A londoni FTSE viszont sorozatban hatodik napja erősödik, amiben ma többek között a BP 0,9 százalékos drágulása van segítségére.

Forrás: [origo]

A vállalatok közül a Roche 1,3 százalékot esett, annak ellenére, hogy az elemzői konszenzusnak megfelelő évet zárt a gyógyszergyártó. Az esés hátterében vélhetően az állhat, hogy a menedzsment közlése szerint a svájci vállalat 7,35 svájci frankos osztalékot fizet, ami picivel elmarad a 7,4 frankos Bloomberg konszenzustól. A 2013-as árbevétel viszont az egy évvel korábbi ütemben nőhet majd.

Az euró bő egyéves csúcsán mozog a dollárral szemben, a páros kurzusa ugyanis átlépte az 1,35-ös szintet, amire 2011 decembere óta nem volt példa. Ebben az eurózóna gazdasági bizalmi indexének vártnál kedvezőbb alakulása is szerepet játszhat.