Vad részvénypiaci emelkedést vár a nagybank

Vágólapra másolva!
Meglepően optimista jóslattal állt elő a JP Morgan befektetési bank részvénypiaci stratégája. Thomas Lee szerint az amerikai tőzsdéken további szárnyalás jön, a Dow Jones index közel 50 százalékkal kerülhet feljebb a következő négy évben. Ennek igen egyszerű oka az, hogy úgy értük el eddig a tőzsdei csúcsokat, hogy a befektetők többsége egyelőre tartózkodik a részvénypiaci vásárlásoktól. Vannak tehát még sokan, akik hajthatják a további hegymenetet.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan stratégája azt állítja, hogy a Dow Jones részvényindex négy éven belül akár a 20 000, az S&P 500 index pedig a 2400-2500 pontos magasságokba emelkedhet. Ennek egyik oka, hogy a korábbi csúcsokat úgy érték el a tőzsdék, hogy közben a 2008-as válság még mindenkinek tisztán él a fejében. Ez sokakat még mindig távol tart a részvénypiaci vásárlásoktól, így az árfolyamok emelkedését a későbbi beszállók még hajthatják.

Thomas Lee érvelése az optimista prognózis mellett a következőképpen hangzik: jelenleg az S&P 500 index egy részvényre jutó EPS-e a 100 dolláros szinteken áll, míg a historikus profitciklusokat figyelve ez a szám egészen a 150 dolláros cikluscsúcsig emelkedhet. Nem csak az eredmények várható növekedése, hanem az értékeltségek emelkedése is felfele segítheti majd a részvénypiacot. Jelenleg az árfolyam/nyereség hányad 12,5-13-as szinteken tartózkodik, márpedig a ciklikus mozgások alapján ez akár a 17-es szintekre is hízhat. 17-es P/E rátát és 150 dolláros EPS-t feltételezve viszont 2400-2500 pont körüli S&P 500 indexérték adódik.

A Dow Jones index (pontban)