Most dől el, ki készíti el az adóbevallást

Vágólapra másolva!
Idén is lehetőség van arra, hogy a munkavállaló megkérje a foglalkoztatóját, készítse el helyette a tavalyi évi jövedelmeit és adóját számba vevő adóbevallását. Ezt csütörtökig, január 31-ig kell kérni, bár a cég visszautasíthatja a kérést.
Vágólapra másolva!

A magánszemély 2013. január 31-éig írásban, a 12NY29 számú nyilatkozat kitöltésével kérheti, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítsa meg, és számolja el a különbözetet - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Tavaly az adózók 15 százaléka helyett a munkáltató készítette el az adóbevallást.

A nyilatkozat és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető az adóhivatal honlapjáról. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell.

A munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adómegállapítást kérő nyilatkozatát. Ha a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítást, úgy köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat (söralátét) vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről.

A magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adómegállapítást, ha tavaly kizárólag a munkáltatójától - egymást követően fennálló munkaviszonyok esetén a korábbi munkáltatóktól - szerzett (bevallási kötelezettség alá eső) jövedelmet. A magánszemély az adómegállapításhoz szükséges igazolásokat, ideértve a korábbi munkáltatótól kapott igazolást is, március 20-áig köteles a munkáltatójának átadni.

Ha az adót nem a munkáltató állapítja meg, akkor a magánszemély február közepéig választhatja azt, hogy az adóhatóság számolja ki neki az adóját (egyszerűsített bevallás), vagy pedig május 21-éig (egyéni vállalkozónak, áfafizetésre köteles magánszemélynek február 25-éig) magának kell elkészítenie az adóbevallását.