Hatott a gyógyszer, jókat jelentettek az amerikai cégek

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál árbevétel és egy részvényre jutó eredmény szintjén is szebb negyedéves számokat költ az Eli Lilly, majd nem sokkal később a másik nagy amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer is szemet gyönyörködtető jelentést publikált. Nemcsak a negyedik negyedév volt erős, hanem a kilátások is jók az idei év egészére nézve. Az Eli Lilly részvényeinek árfolyama 1 százalékos emelkedéssel reagált a jó hírekre, míg a Pfizer 0,6 százalékos pluszban tartózkodik. 
Vágólapra másolva!

Eli Lilly - Még a kilátások is szebbek

Az Eli Lilly a várakozásoknál minden főbb soron erősebb számokat tett közzé a negyedik negyedéves periódus vonatkozásában. A vállalat mindezek ellenére a bázisidőszakhoz képest csökkenő bevételről adott számot, amiben a főszerepet a Zyprexa nevű készítmény szabadalmi oltalom alól való kifutása játszott főszerepet.

A bevételsor csökkenésében az eladott volumenek 3 százalékos visszaesése és a kedvezőtlen devizamozgások voltak a ludasak, hiszen az ároldalon mutatkozó emelkedés a felső sor segítségére volt az időszakban. A bruttó fedezeti hányad azonban emelkedett, de ezt szintén a devizamozgások hajtották. A bázisidőszakban ugyanis a készletátértékelések hatása a költségeket emelte, a tárgyidőszakban viszont csökkentette.

Miután a vállalat az év elején már egyszer kellemes meglepetést okozott a várakozásoknál nagyobb eredményre vonatkozó idei várakozásaival, a most közzétett gyorsjelentés is szolgál újabb munícióval. A menedzsment az idei éves EPS prognózisát 0,07 dollárral a 3,82-3,97 dolláros tartományba emelte, amit a költségvetési szakadék időbeli csúszásával magyaráznak.

Pfizer - Ez is jobb

Nem lehet okuk panaszra a Pfizer részvényeseinek sem, hiszen szektortársához hasonlóan bár a bevétel és profitsor a bázishoz képest csökkent, az elemzői konszenzust még így is sikerült látható módon megverni.

A bázishoz képest közel 7 százalékkal lemorzsolódó bevétel nagyobb részét a kedvezőtlen működési folyamatok magyarázzák, de a negatív irányba ható devizamozgások - ahogy a szektortársnál -, itt is 2 százalékot adtak a csökkenésből. A vállalat két termékének, a Lipitornak és a Geodonnak a piacán is az exkluzivitás elvesztése miatti kieséstől szenvedett, melyet nem is sikerült ellensúlyozniuk a felső soron.

A vállalat az idei évben két új terméket fog piacra dobni, de lehetőségként számos más, még csőben levő készítményével is érdemes lehet számolni. A bevétel tekintetében 2013-ra 56,2-58,2 milliárd dollárt remél a vállalat, míg az EPS tekintetében 2,2-2,3 dolláros értéket. Utóbbi egyébként nem okoz nagy meglepetést, hiszen a piaci szereplők is 2,28 dolláros egy részvényre jutó eredménnyel számoltak.