Vágólapra másolva!
A délutáni jegybanki kamatdöntő ülés után kissé gyengülni kezdett, Simor András sajtótájékoztatója után viszont nagyobb erősödésnek indult a forint, és a kurzusa már a 296-os szint alatt mozog az euróval szemben. A jegybankelnök elmondása szerint a monetáris tanács tagjai elutasítják a nem hagyományos monetáris ösztönző programok alkalmazását. A részvénypiacon szintén a javulás jelei mutatkoztak zárás előtt, a BUX egész napos szédelgése után kisebb pluszban fejezte be a kereskedést a Magyar Telekom nagyobb erősödésének köszönhetően. Amerikában ma kezdi meg kétnapos ülését a Fed, ahol a jelenlegi monetáris élénkítő programok sorsáról is dönthetnek az érintettek. Emiatt nincsenek nagyobb elmozdulások a külföldi tőzsdéken, a befektetők vélhetően a jegybank döntéseire várhatnak. Európában a részvényindexek leginkább tegnapi záróértékük körül mocorognak. A tengerentúlon szintén felemásan teljesítenek a benchmarkok, melyben a délutáni vegyes makroadatok is szerepet játszanak. Az S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex kellemes meglepetést okozott, a januári fogyasztói bizalom viszont elmaradt a várakozásoktól.
Vágólapra másolva!

Nekiindult a forint

Nem okozott meglepetést ma a jegybank, ugyanis a vártnak megfelelően 25 bázisponttal, 5,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot idei első ülésén a monetáris tanács. A döntés nem volt jelentősebb hatással a magyar részvényindexre, mely újra nap végén kezdett javulni, és 0,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a Magyar Telekom másfél százalékos ugrása segítette.

A MOL nagyobb gyengülésen ment keresztül délután, miután a kormány bejelentette, hogy nem áll meg félúton, és további rezsicsökkentésre készül. Ezen túl az Erste elemzője a korábbi felhalmozásról tartásra vágta vissza az olajpapírra megfogalmazott ajánlását. Ezek ellenére visszajött a mínuszokban az olajpapír, mely 0,1 százalékos pluszban zárt.

Rajtuk kívül az OTP szintén 0,1 százalékot drágult, melyre a korábbi 5000 forintról 5200 forintra emelte célárát a Goldman Sachs elemzője tartás ajánlása mellett. A bankkal kapcsolatos hír, hogy 14000 darab Opus kötvényt vásárolt dr. Csányi Sándornak, az OTP bank elnök-vezérigazgatójának egy közeli hozzátartozója, Csányi Erika.

A Richter 0,1-os mínuszt, az Egis pedig ugyanekkora mértékű pluszt hozott össze.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy folytatta tegnap megkezdett menetelését, miután a KBC Securities elemzője vételre minősítette fel a társaság papírjait. Továbbá Gyimóthy Dénes megbízott vezérigazgatót Tóth Péter, a MAVIR Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettese váltja a társaság élén. A részvények 4 százalékos pluszban zártak.

Rajta kívül az E-Star ma is jól teljesített, a részvények 14,6 százalékos pluszban fejezték be a kereskedést. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy eladta egy követeléskezelő cégnek az E-Starral szemben nemrég felmondott hitelszerződésekhez kapcsolódó követeléseit a Raiffeisen Bank Zrt.

A forint enyhe gyengüléssel reagált a kamatvágásra, utána viszont erősödni kezdett Simor András sajtótájékoztatója után. A jegybankelnök elmondta, hogy a tanács tagjai elutasítják a nem hagyományos monetáris ösztönző intézkedések lehetőségét, ami megnyugtathatta a piaci szereplőket.

Így késő délután már a 296-as szint alatt mozog a kurzusa az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is erősödni tud, a dollár/forint árfolyama 219,5-nél, a svájci franké pedig már 238,2-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Három éves mélyponton az olasz rövid távú hozamok

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma sem mutatnak határozott irányt az európai részvényindexek, és tegnapi záróértékük körül tanyáznak. Az indexek így továbbra sem tudnak feljebb kúszni több éves csúcsaikról, ugyanis a legtöbb európai indexet tömörítő Stoxx Europe 600 három éve nem látott magasságokban mozog, és komponensei közül többek között a DAX ötéves, a FTSE pedig négy és fél éves csúcsa körül tanyázik. A nagyobb elmozdulások vélhetően azért is maradhatnak el, mert a befektetők a Fed ma kezdődő kétnapos ülésére várhatnak.

Az olasz FTSE-MIB annak ellenére mozog mínuszban, hogy 2010 márciusa óta nem volt ennyire alacsony az olasz hathónapos kötvényaukció hozama, mint a mai aukció során. Olaszország 8,5 milliárd euróért értékesített diszkont kincstárjegyeket 0,73 százalékos átlaghozam mellett, ami jóval alacsonyabb a legutóbbi 0,95 százaléknál.

A londoni FTSE-t többek között az Anglo American 4 százalékos drágulása emeli a többi index fölé, miután a bányatársaság egy 4 milliárd dolláros leírást hajt végre egy vasércprojektje miatt, ráadásul a Minas-Rio beruházás költsége 8,8 milliárd dollárra nő.

Forrás: [origo]

A Royal Bank of Scotland 5,4 százalékos mínuszban mozog, miután a Wall Street Journal szerint az amerikai hatóságok bűnösnek titulálhatják a Libor kamatok manipulálása ügyében.

A Philips 1,9 százalékos pluszban forog a társaság felemás gyorsjelentése ellenére. A cég 2012 negyedik negyedévét veszteséggel zárta, az egyszeri tételek megszűrésével ugyan már profitot mutatott az eredmény, de ez kis mértékben elmaradt a várakozásoktól. A befektetők azért fogadhatták pozitívan a gyorsjelentést, mert a cég bejelentése szerint jól haladnak a költségmegtakarítási programmal.

Jól alakul eddig a mai gyorsjelentési szezon

Vegyesen teljesítenek az amerikai tőzsdék a FED ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt. A piacok minden bizonnyal azt figyelik majd, hogy a jelenleg futó stimulusokat meddig folytatja majd az amerikai jegybank.

Ezen túl felemás makroadatok láttak napvilágot a tengerentúlon. Az S&P Case-Shiller adatai szerint 0,63 százalékkal növekedtek a 20 legnagyobb amerikai városban az ingatlanárak novemberben az előző hónaphoz képest. A bővülés üteme viszont elmarad egy hajszállal a 0,7 százalékos Bloomberg konszenzustól. A januári fogyasztói bizalom viszont elmaradt a várakozásoktól, csupán 58,6 ponton alakult a 64 pontos prognózis helyett.

A részvényindexek európai társaikhoz hasonlóan nem tudnak feljebb kerülni több éves csúcsaikról, mivel nem érkezett olyan pozitív fejlemény, ami segítené az áttörést. Így az S&P 500 változatlanul az 1500-as szint környékén tanyázik, ami ötéves csúcsnak felel meg. A Dow Jones is öt éve nem látott magasságokban mozog, eddig 0,3 százalékos pluszt szedett össze. A Nasdaq viszont 0,4 százalékot esett.

A részvénypiacokat egyelőre nem tudják segíteni a kedvező gyorsjelentések, pedig a Yahoo, a Valero, az Eli Lilly és a Ford is kellemes meglepetést okozott számaival.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csupán a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok, és a technológiai cégek nem képesek erősödni. Az utóbbiakat főleg a HP 3,1 százalékos, valamint a Yahoo 2,1 százalékos gyengülése húzza lejjebb. A Yahoo a vártnál jobb gyorsjelentése ellenére kezdett esni, melyből kiderült, hogy a cég 2012-ben négy év után először ismét növekedést tudott elérni az árbevétel terén, miközben a keresőhirdetések terén is jól muzsikál a cég.

Az Apple viszont tovább folytatja korrekcióját, már 1,8 százalékot erősödött, miután az óriáscég egy 128 gigabyte-os új iPad készüléket fog piacra dobni.

Forrás: [origo]

A Valero részvényei közel 9 százalékos ugrással reagáltak Amerika legnagyobb olajtársaságának remek gyorsjelentésére. A vállalat mind EPS mind árbevétel soron a várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be.

Az Eli Lilly negyedik negyedéves eredményei is meghaladták a szakértői várakozásokat. Az amerikai gyógyszergyártó 0,85 centes egy részvényre jutó nyereséget ért el a 0,79 centes várt helyett. Ezen túl 5,96 milliárd dolláros bevételt produkáltak az elemzők által előrejelzett 5,8 milliárd helyett. A hírek után 2 százalékos pluszban forog a papír.

A Ford is kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével, az autógyártó 0,31 dolláros egy részvényre jutó nyereséget (várt: 0,25 dollár) és 36,5 milliárd dolláros árbevételt ( várt: 33,03 milliárd) ért el az év utolsó három hónapjában. Ennek ellenére 4 százalékot esett a részvények árfolyama.

A részvénypiacokkal ellentétben a nyersanyagok piacán vételi kedv uralkodik, a WTI nyersolaj már átlépte a 97,4 dolláros szintet, amivel négy hónapos csúcsára került. Az arany is drágul, már 1664 dollárt kérnek a nemesfém egy unciájáért.

WTI olaj árfolyam (dollár/hordó)

Forrás: [origo]