Jó hír a MOL-nak, ha elmarad a további rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Nem lesz további lakossági rezsicsökkentés idén a Magyar Hírlap értesülései szerint, mert az energiaszolgáltatók már nem tudnának újabb terheket kigazdálkodni. Bár csak kisebb mértékben, de a rezsicsökkentés a MOL számaira is negatív hatást gyakorolhatott volna, így - már ha a lap értesülései megbízhatóak - egy potenciális kockázati forrással kevsebb lehet az olajcég piacán.
Vágólapra másolva!

Az év eleji tíz százalékos rezsicsökkentést a lap kormányközeli értesülései szerint nem követi majd újabb. A kormánynak nem célja az energiacégek megvásárlása, és mivel azok további árcsökkentést már nem bírnának el, várhatóan nem csökkennek tovább a tarifák.

Ezek az értesülések Lázár János legutóbbi, január közepi szavaihoz képest kellemesebben csengenek. Akkor ugyanis az államtitkár szakértői érvelésekre hivatkozva azt mondta, hogy a gáz és áram árának 30 százalékkal kellene olcsóbbnak lennie, hogy azt még a nyugdíjasok is ki tudják gazdálkodni.

A rezsicsökkentési elképzelések a MOL számaira is negatív hatást gyakorolnak a nagynyomású gázvezeték hálózat működtetésén keresztül, így a Magyar Hírlap mai értesülései ezen kockázatok mérséklődéséhez vezethet. Fontos azonban látni, hogy a MOL EBITDA-ján belül az FGSZ Zrt lakossági szegmense csak minimális részt hasít ki, így várhatóan érdemi árfolyamhatással nem jár a mai lapértesülés.