Idén már nem lesz rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Nem tudnak további lakossági rezsicsökkentést kigazdálkodni a szolgáltatók, ezért idén már nem lesz további rezsicsökkentés - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Az energiaszolgáltatók lobbizásának eredményeként az egyszeri, tízszázalékos rezsicsökkentéssel az idén véget ért az energiatarifák mérséklése - írja a keddi Magyar Hírlap.

A lap kormányzati forrásokból úgy tudja, hogy az állam - költségvetési pénzek hiányában - nem akarja visszaprivatizálni az energiaszolgáltatók birtokában lévő hálózatokat. És miután az érintett cégek jelezték, további hatósági árlefojtást már nem bírnának kigazdálkodni, az idén már nem várható az energiatarifák további mérséklése.

Ágazati szereplők a lapnak a cikk szerint azt mondták: ha a kormány kitartana korábbi álláspontja mellett, miszerint további rezsicsökkentést akar, március elején a tulajdonosok felkínálnák a hálózatokat állami megvételre. Tudniillik a szektort különleges közterhek nyomják - a többi közt a tranzakciós adó, a kábeladó és az idei évben bevezetett tízszázalékos tarifacsökkentés az állam részéről -, így mínuszba fordul a vállalatok működése.

A februári számlákon lesz először érezhető a lakossági rezsiköltség-csökkentés. A kormány decemberben bejelentette, hogy az idén január 1-jétől az áram, a gáz és a távhő árának 10 százalékos csökkentését írja elő.