Egyre többen lógnak sok adóval

Vágólapra másolva!
A Malév, az Elcoteq, a Herz Szalámigyár, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra, Stadler József, Gáspár Győző és a felesége is rajta van az adóhatóságnak tartozó nagy adósok szégyenlistáján.
Vágólapra másolva!

Egyre csak nő azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a száma, akiknek sok adótartozásuk van.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azoknak a listáját, akik legalább fél éve lógnak neki nagy összeggel. Azok a vállalkozások kerültek a listára, amelyek minimum 100 millió forinttal, és azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók, akik legalább 10 millió forinttal lógnak az adóhatóságnak.

Immáron 3900 magánszemély van a szégyenlistán, és 1800 cég. Szeptember végén még kétszázzal, illetve százzal kevesebb nagy adótartozót tartott nyilván a hivatal, emlékeztet a Napi Gazdaság. Ők összesen alsó hangon 215 milliárd forinttal adósok az államnak.

A feketelistán levő cégek nagy része (háromnegyede) felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, azaz lényegében esély sincs arra, hogy az állam valaha is behajtja rajtuk az adósságot.

Az ismertebb cégek között ott találjuk a felsorolásban a Malévot (tavaly februárban ment csődbe), a Pécsen működött, valaha 1500 embernek munkát adó Elcoteqet. Szerepel a listán az Electro World, a Herz Szalámigyár, az Ikarus Holding, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra és több Bábolna-cég.

A magánszemélyek között megtaláljuk Gáspár Győzőt és a feleségét is. A Napi arról ír, hogy ott van a szégyenfalon az az üllői Horváth Mónika Zsuzsanna is, aki összesen 3,5 milliárd forint adóhiánnyal és jogkövetkezménnyel vezette a harmadik negyedévben jogerőssé vált, legnagyobb adótartozásokat részletező listát.

Az egyéni vállalkozók listáján továbbra is szerepel az akasztói Stadler József, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.