Bértámogatást kapnak a szállodák

Vágólapra másolva!
Márciusban jelenhet meg a kormányrendelet, amelynek alapján néhány tízezer forintos bértámogatást kaphatnak a turizmus-vendéglátásban tevékenykedő cégek, vagyis a szállodák, éttermek. A pénz félévnyi bér emelése után jár, hogy elviselhetőbb legyen a 98 ezer forintos minimálbér.
Vágólapra másolva!

Támogatja a kormány a turisztikai cégeket, hogy kevésbé legyen fájdalmas számukra a minimálbéremelés. A turizmus-vendéglátással foglalkozó vállalkozások az első félévre eső emelés költségeit kaphatják meg, de addig is kötelező megadni a minimálbért.

A kormány 2013-ra 98 ezer forintra emelte a minimálbért és 114 ezer forintra a garantált bérminimumot. A minimálbér költsége így 125 930 forintra emelkedett a munkáltatók számára, ez a tavalyi 119 505 forinthoz képest több mint 6000 forintos plusz kiadás havonta és fejenként. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezt az emelést téríti meg 6 hónapra, vagyis minimálbéres dolgozónként 38 550 forintra számíthatnak a pályázók. A szakképzett dolgozóknál (például szakácsok) ez a támogatás 46 260 forint.

A cégek természetesen nem feltétlenül a minimálbért fizetik a dolgozóknak, a támogatás pedig jár minden foglalkoztatott után. Az NGM szerint márciusban jelenhet meg a kormányrendelet, amely után a munkaügyi központoknál jelentkezhetnek a támogatásért a pályázók.