Vágólapra másolva!
14 000 darab, OTP törzsrészvényekre is átváltható Opus kötvényt vásárolt dr. Csányi Sándornak, az OTP bank elnök-vezérigazgatójának felesége, Csányi Erika. A vevő a 1000 euró névértékű értékpapírokat nettó 52,08 százalékos árfolyamon vette meg január 28-án. A - mennyiségét tekintve jelentősnek mondható - vásárlás okáról nem szól a közlemény, abban vélhetően a kötvények vonzó, éves 7 százalék feletti euróban mért hozama játszhat szerepet.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank Nyrt. a saját nevében, valamint dr. Csányi Sándor megbízásából a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvénynek megfelelően az alábbiakban teszi közzé, hogy Csányi Erika, mint dr. Csányi Sándor, az OTP Bankelnök-vezérigazgatójának közeli hozzátartozója, a UBS AG mint befektetési szolgáltató igénybevételével tőzsdén kívüli ügyletben 2013. január 28-án nettó 52,08% átlagárfolyamon 14 000 darab (1 000 euró névértékű) OPUS Securities SA által kibocsátott ICES kötvényt vásárolt.

Mi az az Opus kötvény?

2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006 októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között 9 345 forintos árfolyamon az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.

Nagyon vonzó lehetőség az Opus

Az Opus kötvények a válság idején jelentős, kétszámjegyű eurós hozamot kínáltak az intézményi befektetők kényszerű eladásainak hatására, ezeken a vonzó szinteken azonban már megjelent a zömében magyar befektetőkből álló vásárlói réteg. A (papír lejáratáig számított) hozam mértéke mostanra a 7 százalék körüli szintekig süllyedt, ami bár sokkal alacsonyabbb mint pár évvel ezelőtt, még így is vonzó lehetőséget kínál. Amennyiben ráadásul az OTP visszahívná ezeket a kötvényeket (ennek azonban jelenleg kicsi az esélye), úgy a mostaninál jóval nagyobb hozammal kecsegtethetne a papír.