Vágólapra másolva!
Európával együtt visszacsúszott a negatív tartományba a magyar részvényindex, melyet leginkább az OTP és a Magyar Telekom esése tart mínuszban. A külföldi tőzsdék meglehetősen csendesek, a kisebb hangulatromlást látszólag semmi nem magyarázza, valószínűleg megfelelő indikáció hiányában nem tudnak feljebb kerülni több éves csúcsaikról az indexek. Az állóvizet itthon a délutáni jegybanki kamatdöntő ülés, Európában pedig az amerikai makroadatok kavarhatják majd fel. Ugyanis a tengerentúlon az S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex novemberi, és a fogyasztói bizalom januári alakulását is nyilvánosságra hozzák. A gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, többek között a Ford, a Amazon és a Pfizer is közzéteszi negyedéves eredményeitAmerikában enyhe pluszokkal indulhat a nap a határidős indexek alapján, és így tovább folytathatják küzdelmeiket több éves csúcsaikkal a részvényindexek.
Vágólapra másolva!

Lejjebb csúszott a BUX

Nem mutat nagyobb elmozdulást délben a magyar részvényindex, mely a kezdeti kisebb pluszokból visszasüllyedt a negatív tartományba. Egész Európában hasonló a tendencia, és itthon a befektetők inkább kivárnak a délutáni jegybanki kamatdöntő ülés előtt.

A monetáris tanács várhatóan 25 bázisponttal, 5,5 százalékra csökkenti az alapkamatot, ami 2010 márciusa óta nem látott szintre süllyedhet. Viszont a forint utóbbi napokban látott gyengülése óvatosabbá is teheti a döntéshozókat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet egyedül a Magyar Telekom 0,3 százalékos erősödése lenne képes segíteni, a többi főbb papír gyengülésen megy keresztül. Az OTP 0,4 százalékot, a Richter 0,2 százalékot, az Egis pedig 0,1 százalékot veszített értékéből.

A MOL is gyengült, 0,1 százalékkal került lejjebb az árfolyama, miközben a társasággal kapcsolatban felemás hírek láttak napvilágot. Az Erste elemzője ugyanis a korábbi felhalmozásról tartásra vágta vissza az olajpapírra megfogalmazott ajánlását, mivel pesszimistán ítéli meg a szektor kilátásait. Ezzel szemben kedvező hír, hogy a Magyar Hírlap értesülései szerint nem várható további rezsicsökkentés, mert az energiaszolgáltatók már nem tudnának újabb terheket kigazdálkodni. Ezzel pedig egy potenciális kockázati forrással kevsebb lehet az olajcég piacán.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy folytatja tegnap megkezdett menetelését, miután a KBC Securities elemzője vételre minősítette fel a társaság papírjait. Továbbá Gyimóthy Dénes megbízott vezérigazgatót Tóth Péter, a MAVIR Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettese váltja a társaság élén. A részvények 4,4 százalékos pluszban forognak.

Rajta kívül az E-Star ma is száguldani kezdett, nyitás után újra kiütötte limitárát 15 százalékos ugrása miatt. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy eladta egy követeléskezelő cégnek az E-Starral szemben nemrég felmondott hitelszerződésekhez kapcsolódó követeléseit a Raiffesisen Bank Zrt. A papírok délben 14,6 százalékos erősödést mutatnak.

A forint tartja a 297,6 körüli szinteket az euróval szemben a délután kettőkor kezdődő jegybanki kamatdöntő ülés előtt. A dollár/forint árfolyama 221,5 körül, a svájci franké 239,6 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tervezettnél több forrást vont be az ÁKK

Az átlagosnál kissé nagyobb érdeklődést látva a tervezett 50 milliárd forint helyett 55 milliárdnyit értékesített az ÁKK a három hónapos diszkontkincstárjegyekből. Az átlaghozam 5,42 százalékon alakult, ami 1 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 4 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

3 eurós részvényenkénti osztalékfizetés a Siemens-nél

Délre visszacsúsztak a negatív tartományba az európai részvényindexek, melyek így továbbra sem tudnak feljebb kerülni több éves csúcsaikról. A legtöbb európai indexet tömörítő Stoxx Europe 600 ugyanis három éve nem látott magasságokban mozog, és komponensei közül többek között a DAX ötéves, a FTSE pedig négy és fél éves csúcsa körül tanyázik. A kisebb korrekció mögött valószínűleg az állhat, hogy eddig nem érkezett olyan kedvező indikáció, ami tovább segítette volna felfelé a benchmarkokat.

A londoni FTSE-ra egyelőre nem volt negatív hatással, hogy a Fitch ügyvezető igazgatója szerint Nagy-Britannia elveszítheti legjobb, "AAA" besorolását, A hitelminősítő vezetője a gyenge gazdasági mutatót miatt meglebegtette a leminősítés lehetőségét.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Siemens részvényenként 3 eurós osztalékot fizetett ki befektetőinek. Ezen túl a társaság a Rothschild befektetési bank segítségével szeretné értékesíteni a biztonsági szolgáltatásokat nyújtó üzletágát. A papírok tegnapi záróértékük körül mocorognak.

A Philips tovább növelte előnyét, már 2,4 százalékot drágultak a részvények a társaság felemás gyorsjelentése ellenére. Az erősödés hátterében az állhat, hogy a vezérigazgatója szerint javult a vállalat helyzete, növekedtek az eladások és a bruttó fedezetek is erősödtek.

Tovább küzdhet az 1500-as szinttel az S&P 500

Amerikában óvatos pluszokkal indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, ugyanis az S&P 500 és a Nasdaq futures 0,2 százalékos, a Dow Jones pedg 0,1 százalékos pluszban mocorog. Az indexek vélhetően továbbra is többéves csúcsaikkal fognak küzdeni, az S&P az 1500 pontos szint felett próbálhat megragadni.

A gyorsjelentési szezon is folytatódik ma, piacnyitás előtt a Valero (NYSE), a Ford, (NYSE), a Pfizer (NYSE), a US Steel (NYSE) számai lehetnek érdekesek, piaczárást követően pedig az Amazon (Nasdaq) negyedévére szegeződhet a befektetők figyelme.

Ezen túl nem maradnak makroadat nélkül sem a befektetők, délután az S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex novemberi, és a fogyasztói bizalom januári alakulása kerül nyilvánosságra.