Tombol a bika a spanyol riviérán

Vágólapra másolva!
Nyugat-európai versenytársaihoz hasonlóan a spanyol IBEX35 index is kiugró teljesítményt tud felmutatni, július óta csaknem 50 százalékot emelkedett az értéke. Mindebben kiemelkedő szerepe volt annak, hogy legnagyobb kompnensei egyaránt lenyűgöző teljesítménnyel vetették észre magukat, némelyik papír 60-80 százalékot is emelkedett nyár óta.
Vágólapra másolva!

BANCO SANTANDER (Madrid): Masszív emelkedés van mögötte

A júliusi 4 euró körül szintről egészen 6,7 euróig mászott fel a legnagyobb spanyol bank kurzusa. A részvény jelenleg a 6,7 eurós akadállyal néz farkasszemet, melyet ha átszakít, akkor 7,25 euróig is elszáguldhat.

Óvatosságra inthetik a befektetőket az indikátorok, mivel az RSI megtörte az emelkedő trendjét és lefordult a túlvett zónából is, illetve az MACD eladási szignált mutat. Ha csökkenni kezd a részvény, akkor az emelkedő trendvonal és a 6,28 euró körüli támasz tarthatja meg a papírt első körben. Később pedig a 6 euró körül fekvő 50 napos mozgóátlag funkcionálhat menedékként.

Banco Santander napi grafikon (Madrid)

Forrás: [origo]

BBVA (Madrid): 8 euró fölé lendülhet

A 7,8 eurós korábbi lokális csúcsán próbál túljutni a BBVA spanyol bank. A részvény július óta méretes ralit mutatott be, ami ha folytatódik, akkor a 8 eurós szint leküzdése után akár 8,3 euróig is eltarthat. Az RSI emelkedő trendje pozitívan fest.

Ha azonban lefordul a 7,8 eurós szintről a BBVA, akkor a 7,38 eurónál lévő 20 napos mozgóátlag lehet támasz, majd a 7,25 eurós szint. Az MACD eladási szignálja lefelé fordíthatja a papírt. Mélyebb zakó esetén 7 eurónál látható a következő támasz, melyet az 50 napos mozgóátlag alkot.

BBVA napi grafikon (Madrid)

Forrás: [origo]

IBERDROLA (Madrid): Az 50 napos mozgóátlagon ül

Az 50 napos mozgóátlagra ült rá az elmúlt napokban az Iberdrola kurzusa. Ha felpattan a papír, akkor a 4,3 eurós szint áttörése után 4,8 euróig is elszáguldhat a szélkerekek gyártója, üzemeltetője, a célt a 138,2 százalékos Fibonacci jelölte ki. Az MACD közelgő vételi jelzése lökést adhat a részvénynek.

Ha nem lesz képes megindulni a papír és benéz az 50 napos mozgóátlag alá, akkor még a 76,4 százalékos Fibonacci 3,8 eurónál segíthet a papíron. Később pedig a 3,65 eurós szint lehet támasz, mivel itt fut a 200 napos mozgóátlag és a 61,8 százalékos Fibonacci is. Az RSI csökkenő trendje negatívum.

Iberdrola napi grafikon (Madrid)

Forrás: [origo]

INDITEX (Madrid): Történelmi csúcs közelében

A tavalyi év második felében a korábbinál is meredekebb raliba kezdett az Inditex árfolyama. Az emelkedő trend eddig töretlen a részvény piacán, így a papír a mostanra elért alsó sávszélről akár felfele is veheti majd az irányt a következő napokban. Támaszból nem ez az egyetlen, hiszen az ötven napos mozgóátlag is közel helyezkedik el a mostani árszintekhez. Amennyiben sikerül megtartani az emelkedő pályát, úgy a papír a sáv felső széle felé vehetné az irányt. A 115 eurós magasság eléréséig a korábbi csúcsnak számító 111,8 eurós szintet kellene majd leküzdenie a papírnak.

Ha elesik az emelkedő trendvonal és az ötven napos mozgóátlag, azzal egy régóta tartó sikerszéria törne meg a részvény piacán. A korrekció esetén az árfolyam számára a 93,6 eurónál húzódó Fibonacci szint, vagy az attól nem messze álló kétszáz napos mozgóátlag jelenthetne támaszt.

Inditex napi grafikon (Madrid)

Forrás: [origo]

REPSOL (Madrid): Komoly akadállyal néz farkasszemet

Emelkedő trendben mozog a Repsol árfolyama tavaly nyár vége óta, mely a papír előtt tornyosuló ellenállások leküzdésével akár újabb lendületet is vehetne. Az emelkedő trendvonal felső szára és egy hasonló magasságban álló ellenállás egyaránt útját állhatják a további emelkedésnek, de egyben lehetőséget is teremthetnek a részvény piacán. Erre akkor lehet érdemes figyelni, ha az árfolyam kitör és maga mögött hagyja a 18 euró környéki kulcsszinteket. Ilyen esetben a papír újabb lendülete akár a legközelebbi 20 eurós ellenállásokig is kitarthatna.

Két erős ellenállás is útját állja a további emelkedésnek. Amennyiben a papír lefordulna a mostani magasságokból, úgy a 16,3 eurónál tartózkodó ötven napos mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal 16 eurós alsó szára jelenthetnének támaszt.

Repsol napi grafikon (Madrid)

Forrás: [origo]