Vágólapra másolva!
Kisebb pluszokban indították a napot a vezető európai részvényindexek, amivel folytathatják múlt héten látott jó teljesítményüket. Ciprus adósbesorolásának két fokozattal való lerontása nem okozott nagyobb hangulatromlást, így a német DAX jelenleg ötéves csúcsán, a londoni FTSE pedig négy és féléves csúcsán várakozik. A szomszédos piacok viszont a lemaradót táborát kezdték erősíteni, a magyar BUX egyelőre kisebb mínuszban tanyázik, leginkább a MOL esésének következtében. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Felemás mozgások Ázsiában
Vágólapra másolva!

Újra kilőtt az E-Star

Miminális mínuszban mozog nyitás után a hazai részvényindex, amivel a szomszédos piacok rangsorának elején helyezkedik el teljesítményével.

Forrás: [origo]

A BUX-ot egyelőre a MOL nagyobb zuhanása húzza lejjebb, az olajpapír 1 százalékot veszített már értékéből. A többi blue-chip közül az OTP és a Magyar Telekom erősödni tud, az előbbi 0,6 százalékos, az utóbbi pedig fél százalékos pluszt szedett eddig össze. A két gyógyszergyártó közül a Richter egyelőre nem mutat elmozdulást, az Egis viszont 0,4 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül a PannErgy folytatja útját lefelé, már 2,8 százalékkal került lejjebb az árfolyama. A részvények múlt héten hatalmas zuhanáson mentek keresztül, melyet többek között az egyik nagytulajdonos határidős kontraktusainak zárása generált. A papírok ezzel közel hét éve nem látott mélypontra kerültek.

Az E-Star viszont ma is kiemelkedően teljesít, 14,8 százalékot menetelt, amivel igencsak távolodik történelmi mélypontjáról.

A forint kora délelőtt nem mutat nagyobb elmozdulást a főbb devizákkal szemben, az euró/forint kurzusa tartja a 297,4 körüli szintet. A dollár/forint árfolyama 221,3 körül, a svájci franké 238,4 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Icahn-nek örülhetnek a Transocean befektetői

Többnyire pluszban nyitottak az európai részvényindexek, amivel folytatják múlt héten látott jó teljesítményüket. Amerikához hasonlóan a régióban is csúcsközelben mozognak a benchmarkok. A német DAX és a londoni FTSE pénteken újabb ötéves illetve négy és féléves csúcsára került, ahonnan ma egyelőre nem tudnak elmozdulni, valószínűleg további indikációk lennének szükségesek az újabb magasságok eléréséhez.

DAX index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jó hangulatot nem tudja nagyon elrontani, hogy 2 fokozattal rontott Ciprus adósbesorolásán a Fitch, mivel a minősítő úgy véli, a korábbi számításaikat meghaladhatja a bankszektor feltőkésítésének a költsége, mely akár 10 milliárd eurót is kitehet. Az ország a lépés után "B" kategóriába került, bár az ECB és a német pénzügyminiszter nem ért egyet a döntéssel.

Olaszország ma 3-3,5 milliárd euró értékben kíván eladni állampapírokat, ami kiváló jelzést fog adni arról, hogy a befektetők miként vélekednek az országról a jövő hónapban esedékes miniszterelnök választás előtt, valamint a Monte dei Paschi di Siena bank derivatív botránya után. A pénzintézetnek ugyanis 1 milliárd eurós értékvesztést kellett elszenvednie származtatott termékekkel kapcsolatos ügyletein. Emiatt a vállalatnak tőkét is kellett emelnie, ami feltétele volt egy nagyobb segélycsomag megszerzésének.

Forrás: [origo]

A vállalatok közül eddig jól teljesít a svéd Volvo, mely 1,3 százalékot emelkedett, amiben az a hír játszhat szerepet, hogy a vállalat hamarosan átveheti a legnagyobb kamiongyártó címet a Daimlertől. Ebben a Kínában létrehozásra kerülő kapcsolt vállalkozás a Dongfeng Motor Grouppal lesz a segítségére. A kínai piac a nehéztehergépkocsik szempontjából nagyobb, mint az európai és az amerikai együttvéve.

Továbbá a Transocean is már 5,4 százalékos pluszban mozog, miután tovább növelte részesedését a társaságban Carl Icahn, a millliárdos aktivista. Icahn szeretné egyik saját emberét az igazgatóságba berakni, illetve részvényenként 4 dolláros osztalék kifizetését javasolják majd.

Európában ma nem tesznek közzé fontosabb makroadatot, a gyorsjelentési szezon viszont folytatódik. Többek között a Ryanair és a luxuscikk kereskedő Mulberry teszi közzé számait. A légitársaság megemelte profitvárakozásait, és a cég szerint 540 millió euróra rúghat az éves profit, a korábbi 490-520 millió eurós becsléssel szemben. Ennek ellenére a Ryanair részvényei közel 2 százalékos mínuszban mozognak.