Mozgalmas hét vár a forintra

Vágólapra másolva!
Kedvező globális hangulatban gyengült a forint a vezető devizákkal szemben az utóbbi napokban. Ez azt jelzi, hogy a hazai deviza megítélését belföldi események rontják, és a folyamatos kamatvágással továbbra is gyengülő trendben maradhat a forint. A hét legfontosabb hazai eseménye a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése lesz, de számos külföldi hír befolyásolhatja a hangulatot.
Vágólapra másolva!

A múlt héten 293 forint közeléből 298 fölé került az euró jegyzése, miközben a külpiaci hangulat kedvező volt. Hétfő reggel 297,5 forinton kereskednek az euróval. Az amerikai S&P-500 részvényindex 5 éve nem állt olyan magasan, mint jelenleg, és történelmi csúcsa felé közelít. Az elmúlt időszakban a globális növekedéssel kapcsolatos várakozások is javultak.

A hazai deviza sérülékenységét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusi elnökcseréje gyengíti, de fontos szerepe van ebben a folyamatos kamatvágási ciklusnak is. A befektetők attól tartanak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök olyan elnököt jelöl az MNB élére, aki "stratégiai partnere" lesz a kormánynak, és unortodox jegybanki eszközöket vezet be, ami a forint esésével is járhat.

Kedden elemzők szerint folytatódhat az öt hónapja tartó kamatcsökkentési ciklus, így a monetáris tanács az egymást követő hatodik hónapban is 25 bázisponttal, azaz negyed százalékponttal vághatja az irányadó rátát. Néhány közgazdász ugyanakkor azt gondolja, hogy megszakadhat a kamatcsökkentési ciklus, és 5,75 százalékon marad az irányadó kamat, mert a forint árfolyama egyre közelebb van a 300-as szinthez az euróval szemben.

Szerdán a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), de ennek valószínűleg nem lesz nagy piacbefolyásoló hatása. A szeptember-novemberi időszakban 10,6 százalékos volt a munkanélküliség, és érdemi javulás valószínűleg az év utolsó hónapjában sem volt.

Külföldön is zajlik az élet

A külpiaci hangulat is befolyásolhatja a héten a forint árfolyamát, hiszen több adat is érkezik a világgazdaságból. Ha a forint megítélése nem változik az előttünk álló héten, akkor továbbra is a negatív hírekre lehet érzékeny a hazai deviza, míg a pozitív adatok nehezebben szivároghatnak át az árfolyamba.

Az Egyesült Államokban a kedvező hangulat fennmaradásában fontos szerepet játszott, hogy a vállalati jelentések eddig jobbak voltak a várakozásoknál. Ezen a héten olyan nagyágyúk teszik közzé a tavalyi év utolsó negyedévéről szóló eredményüket, mint a Yahoo! vagy a Caterpillar. A héten jelent a Harley-Davidson és a Ford is.

A világ legnagyobb vállalata, az Exxon Mobil is a héten jelent. Az olajipari vállalat a múlt héten taszította le az Apple-t a dobogó tetejéről, hiszen az iPhone gyártójának piaci kapitalizációja tovább zuhant a kedvezőtlen gyorsjelentésre és a konzervatív várakozások hírére.

Az USA Munkaügyi Minisztériuma pénteken teszi közzé a friss munkanélküliségi adatokat. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) döntéshozói pedig ebben az évben először ülnek össze. A kétnapos ülés szerdán ér véget, és elemzők szerint a Fed ultralaza monetáris politikáját továbbra is fenn fogja tartani. A Fed nyíltpiaci bizottsága a múlt hónapban bejelentette, hogy addig maradhat 0 százalékon az irányadó kamatszint, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem csökken, illetve amíg az infláció 2,5 százaléknál alacsonyabb.