Vágólapra másolva!
Vételre minősítette fel ma reggeli riportjában a KBC Securities intézményi fundamentális elemzője a PannErgy részvényeire megfogalmazott ajánlását. A múlt heti jelentős árfolyamesés az elemző szerint eltúlzott volt, és a társaság értéke a jelenlegi bizonytalanságokkal együtt is magasabb, mint a pénteki 394 forintos záróár. A KBC jelenlegi fair érték becslése 445 forint. A részvény 5 százalékos emelkedést produkált a délelőtt folyamán.
Vágólapra másolva!

Vételre minősítette fel a PannErgy részvényeire megfogalmazott ajánlását Szentirmai Péter, a KBC Securities intézményi fundamentális részvényelemzője. A fair érték becslés ugyan 445 forintra csökkent a korábbi 620 forintról, azonban a pénteki záró árszinthez képest a felértékelődési potenciál így is tíz százalék felett van.

Múlt héten a részvény árfolyama jelentős mértékben esett. Mint mi is beszámoltunk róla, a szokatlan intenzitású árfolyamreakció hátterében az állhatott, hogy a társaság egyik nagytulajdonosa, a Lazarus Vagyonkezelő nem finanszírozta tovább határidős vételi pozícióinka egy részét. A múlt hetet végül 30 százalékos eséssel, 394 forinton zárta a PannErgy.

Érdekest kérdést vet fel azonban, hogy vajon a Bokorovics Balázs, a PannErgy igazgatóságának elnökének nevével fémjelzett Lazarus nem tudta, vagy nem volt hajlandó tovább finanszírozni a szóban forgó határidős pozíciókat. Mindenesetre kockázatot jelent, hogy a Lazarusnak a múlt héten lezárt 18 kontraktuson felül további 252 nyitott határidős vételi pozíciója van. Egy esetleges további esés oda vezethet, hogy újabb kontraktusokat lesz kénytelen lezárni a vagyonkezelő.

A miskolci projektet már árazza a piac, de nem számol további növekedéssel

Az elemző szerint az év második negyedévére már beindulhat Miskolcon a geotermikus hőszolgáltatás, annak ellenére, hogy az utóbbi időben a csővezeték építésben bekövetkező váratlan fejlemények miatt újabb időbeli csúszások következtek be. Bár a nyári időszakban még nem várhatók átütő eredmények, de az mindenképp lecsökkenti a céget körülvevő bizonytalanságok nagy részét, ha végre beindul a projekt.

A társaság jelenlegi értékeltsége nagyjából a miskolci projektet árazza, de nem számol további növekedéssel. A KBC számításai szerint Miskolcon 1,2-1,4 milliárd forintos kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) tud majd elérni 2014-től kezdve a PannErgy Miskolcon, ami részvényenként 321-459 forintos értéknek felel meg.

Ezen kívül a gödöllői projekt további értéket jelenthet, de az elemző ezzel egyelőre nem számol a modelljében, mivel még nem lehet tudni biztosan, mikor indulhatnak újra a munkálatok. A projekt az elemző szerint nagyjából 61-95 forintos egy részvényre jutó értéket képviselhet. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján 3 kutat kell még megfúrni, és 100-150 ezer gigajoule elsődleges hőátadással lehet számolni.

Forrás: [origo]

Finanszírozás terén egyelőre jól állnak

A cég likviditási helyzete rövidtávon megoldottnak tűnik azt követően, hogy december óta 926 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást utaltak át a PannErgy számlájára. Úgy látja az elemző, hogy a jelenleg rendelkezésre álló forrásokból képes lehet a PannErgy befejezni a miskolci beruházást.

A jövőbeli projektek finanszírozása kapcsán azonban még mindig van egy nagy kérdőjel, mégpedig az Európai Beruházási Bank által ígért 110 milliós hitel sorsa. A PannErgy egyelőre nem tudott megegyezésre jutni egy hazai finanszírozó intézménnyel sem, hogy szálljon be az EIB hitel kihelyezésébe. Az elemző szerint a miskolci projekt beindulása után kaphat lökést a bankokkal való tárgyalási folyamat.

A KBC elemzője arra számít, hogy biztos finanszírozási háttér híján nem tud majd belevágnak egy új projektbe a PannErgy. Addig tehát, amíg nem tud dűlőre jutni a hitelkerettel kapcsolatban a társaság, nem érdemes új projektek hivatalos bejelentésére számítani.

Alulárazottnak tűnik

Szorzószámos értékelés alapján olcsónak tűnik a PannErgy. A pénteki 394 forintos záróárfolyammal számolva 5,9-szeres 2014-es EV/EBITDA érték adódik, ami 18 százalékkal marad el a geotermiában érdekelt nemzetközi cég jelenlegi értékeltségénél.

Továbbá, a jelenlegi könyv szerinti értéknek 66 százaléka volt a pénteki záróár. Ilyen alacsony árazást még nem láthattunk a PannErgy esetében.

A délelőtt folyamán 5 százalékos emelkedést mutat a PannErgy árfolyama.

Forrás: [origo]