300-nál járt a forint

Vágólapra másolva!
Kicsi erősödéssel kezdte a havas hetet a forint, de délkörül látványos gyengülésbe fordult a piac, az euróval szembeni jegyzések 299 fölé, hajszálnyival 300 közelébe is felugrottak ma. Igazán forró hír nem látott napvilágot, ami alapjaiban befolyásolná a forint árfolyamát. Kora délután picit enyhült a nyomás, visszakúszott 299 alá a kurzus.
Vágólapra másolva!

14:21 - Kicsit enyhült a feszültség

A 300-as lélektani szint megérintése után valamelyest enyhült a nyomás a forinton, egészen 298,4-ig erősödött vissza az euróval szemben. A hirtelen forduló arra enged következtetni, hogy mai gyengülés hátterében technikai tényezők (is) állhattak, talán egy nagyobb vállalati tranzakció mozdította el annyira az árfolyamot, hogy egy-két stop-loss megbízás is aktiválódott. Ezzel együtt a forint gyengülése felé ható érvek továbbra is érvényesek, mind a holnapi kamatdöntésen várható újabb kamatcsökkentés, mind pedig a jegybankelnök személye körüli bizonytalanság tekintetében.

EURHUF (1 perces)

13:01 - Féléves mélyponton a forint

Kellemetlenül elgyengült a forint dél körül, a délelőtti gyengülés eltörpül az árfolyam mostani ugrása mellett. Az euró-forint árfolyam 299 felett mozog, az imént pár kötés erejéig hajszálnyira átlépte a 300-as kerek szintet is, ez több mint féléves csúcsnak (a forint szempontjából mélypontnak) számít. Piacmozgató hír nem látott napvilágot, a piacot leginkább Matolcsy György most kezdődő sajtótájékoztatója foglalkoztathatja, ahol az IMF-hitelrészlet idő előtti törlesztéséről is szó esik majd.

EURHUF (1 perces)

10:54 - Délelőtt még erősödtünk

Enyhe erősödéssel indítja hetet a forint, az euróval szemben 297 alá ténfergett az árfolyam. Igazán drasztikusnak nem nevezhető persze ez a mozgás az elmúlt napokban látott gyengülés tükrében, de egyelőre úgy tűnik a 298 forint környéki szintek egyelőre megakadályozták az árfolyamot abban, hogy támadást indítson a forint a 300 feletti tartományok ellen.

EURHUF (3 perces)

A forintra ható, hosszabb távú gyengítő tényezők mellett pár hír átmenetileg javíthat a hangulaton. Igazán lényeges új hír, ami alapvetően befolyásolná a forint piaci megítélését, ma nem érkezett. A kormány "verbális intervenciója" és az IMF felé történő idő előtti törlesztés híre is erősítő hatású - véli a Concorde elemzésében. Szintén erősítheti a forintot, hogy a GKI 5,5 százalékról 4,5 százalékra csökkentette 2013-ra vonatkozó inflációs prognózisát, elsősorban a rezsiköltségek csökkentésére vonatkozó kormányzati törekvések nyomán.

A forint árfolyamát középtávon ugyanakkor továbbra is a jegybankelnök személye körüli bizonytalanság határozhatja meg. Nagytestvérünk, az origo is rámutat mai összefoglalójában, hogy egy erősen kormányközeli jelölt ellen több érv is szól, de talán éppen ezért egyes vélemények szerint Orbán Viktor végül egy kevésbé fajsúlyos, a kormányhoz látványosan nem köthető jelöltet részesít majd előnyben.

Árfolyamsáv? Nem valószínű

Érdekes, bár javarészben érthetetlen hír, hogy a Napi Gazdaság vezető cikkében a sávos árfolyamrögzítés visszaállításának lehetőségét pedzegeti. A meglehetősen gyenge lábakon álló írásból sajnos nem derül ki, hogy vajon kormányhoz közeli forrásoktól származó ötletről, vagy pusztán újságírói elmélkedéséről van szó.

Erős a sejtésünk, hogy inkább az utóbbiról, a sávos rögzítés visszaállítása sem a kormány politikája, sem közgazdasági és piaci racionalitás alapján nem tűnik ésszerű és kivitelezhető lépésnek, és végső soron vagy semmilyen hatása nem lenne (ha kellően széles a sáv), vagy leginkább a sáv "gyenge széle" elleni spekulációs támadást, és ez által a jegybanki devizatartalékok intervenciókon keresztüli elolvasztását hozná magával. Hangsúlyozzuk tehát, hogy feltehetően inkább félreértésről, mintsem valós forgatókönyvről van szó.

298 kitart eddig

A 298 környékén látható ellenállás egyelőre tehát megfogta a forintot, csak átmenetileg, napon belül tudott efölé kapaszkodni az EURHUF kurzusa. A technikai kép ugyanakkor továbbra is a gyengülés felé mutat, az RSI indikátor töretlen emelkedő trendje is felfelé "tolja" az árfolyamot, ahogy a grafikonon megjelent "aranykereszt", azaz a 200 napos mozgóátlagot alulról metsző 50 napos mozgóátlag is ebbe az irányba hat. Igazán komoly ellenállás a 300-as szint lélektani erejét leszámítva csak a 305 körüli lokális csúcs szintjénél található, további gyengülés esetén ez lehet a következő megálló a forint számára.

EURHUF (napi grafikon)