Elérte a 300 forintot az euró

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben folyamatosan közelítette, ma pedig átlépte az euró ára a 300 forintos szintet. Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint.
Vágólapra másolva!

Hétfőn dél után nem sokkal átlépte a lélektani 300 forintos szintet az euró, de rövid idő után 298,50-299 forintig korrigált az árfolyam. Ilyen gyenge legutóbb tavaly június elején volt a hazai valuta.

Az elmúlt hetekben leginkább az gyengítette a forintot, hogy a befektetők egyre biztosabbra veszik, Matolcsy György lesz a jegybank elnöke márciustól. Matolcsy az elmúlt hetekben olyan eszközök bevetését sürgette, illetve helyezte kilátásba, amelyek forintgyengülést vonhatnak maguk után. A piac ezt árazta be heteken keresztül.

A mai napon azonban régiós devizák (lengyel zloty, cseh korona) is leértékelődtek, így a gyengülésnek inkább nemzetközi háttere lehet.

A forint vonzerejét az is csökkenti, hogy a befektetők nagyobb része arra számít, a jegybank a holnapi kamatülésén folytathatja a kamatvágási sorozatot, és 5,5 százalékra viszi le a kamatot a monetáris tanács, így pedig szűkül a forint és az euró, dollár, frank kamata közötti különbség.

A 300 forint feletti eurónál a magyar gazdaság egésze már veszít, mint korábbi cikkünkből kiderül, több a kára, mint a haszna.