Veszélyben a világ legrégebbi bankja

Vágólapra másolva!
Három ügyleten több mint 200 milliárd forintot bukhatott a világ legrégebbi bankjának számító olasz Banca Monte dei Paschi. Most komoly gonddal küzd a patinás bank, amely, ha nem kap hatszor ennyi pénzt az olasz államtól, akár be is zárhat.
Vágólapra másolva!

A világ legrégebbi bankjának, az olasz Banca Monte dei Paschinak a tulajdonosai hamarosan egy tanácskozásra gyűlhetnek össze azért, hogy állami mentőövet kérjenek. A bank hírek szerint eltitkolt olyan ügyleteket, amelyeken komoly veszteséget szenvedett el - írja a BBC.

Mind a hatóságok, mind maga a bank jelenleg is vizsgálják a veszteséges tranzakciókat.

A Banca Monte dei Paschinak csaknem négymilliárd euróra (1200 milliárd forintra) lenne szüksége, hogy az európai banki tőkekritériumoknak megfeleljen.

Az 1472-ben alapított toscanai bank a héten ismerte el, hogy három ügyletét teljes körű vizsgálat alá vette. Híradások 720 millió euróra teszik a három tranzakción elszenvedett veszteséget. Felmerült a gyanú, hogy további veszteségek is keletkezhetnek a banknál.

Az olasz parlamentet is összehívhatják, hogy az egyre növekvő botrányról a képviselők is kérdéseket tegyenek fel. Az olasz jegybank ugyan felügyeli az ottani bankokat, de nincs rendőr szerepben, ezzel védekezett a jegybank elnöke, amikor azt firtatták, hogyan kerülhette el a jegybank figyelmét a legrégebbi bank létét veszélyeztető ügymenet.