Vágólapra másolva!
A vártnál jobban alakult a német Ifo gazdasági hangulatindex értéke, ami meghozta a vételi kedvet az európai piacokra is. A DAX az adat közzététele után megugrott, és egészen ötéves csúcsáig száguldott. Jó teljesítménye pedig a többi börzét is magával húzta. Emiatt itthon a BUX is erősödni tud, bár előnye nem túl jelentős. A PannErgy viszont tegnaphoz hasonlóan továbbra is nagyobb zuhanáson megy keresztül, a forint pedig szintén pocsékul teljesít, kéthetes mélypontjára ugrott az euróval szemben a pocsék kiskereskedelmi értékesítési adat közzétételét követően.
Vágólapra másolva!

Megbillent a forint

Az európai tőzsdéken tapasztalt hangulatjavulás a hazai parkettre is kedvező hatással van, ahol a BUX délben már 0,4 százalékos pluszban mozog. A szomszédos piacokon is jó a hangulat, kisebb méretű erősödéseket lehet látni. A cseh PX index viszont nem tud csatlakozni társaihoz, mivel többek között a Fortuna Entertainment 0,6 százalékos esése húzza lejjebb a teljesítményét.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább a Richter és a Magyar Telekom 0,8 százalékos erősödése ránthatja feljebb. A telekompapír tegnap ütött kéthetes mélypontjáról korrigálhat felfelé.

A többi blue-chip is javítani tudott délelőtt, a MOL 0,3 százalékot, az OTP 0,4 százalékot drágult. Az Egis is az emelkedés útjára lépett, melyet az is segíthet, hogy egy százmillió eurós nagyságrendű felvásárlást jelentett be a vállalat vezérigazgatója.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy nagyobb zuhanáson ment keresztül tegnap, melyet ma is folytat, és már 11,2 százalékot esett az árfolyama. Pocsék teljesítményének hátterében az állhat, hogy a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. tegnap lezárta 18 kontraktus vételi határidős pozícióját.

Rajta kívül az E-Star újra kiütötte limitárát 15 százalékos erősödése után, és már 132 forinton mozog az árfolyama.

A forint nagyobb gyengülésen ment keresztül délelőtt a vártnál gyengébb magyar kiskereskedelmi forgalmi adat közzététele után, és közel kéthetes mélypontjáig, a 297-es szintig szaladt fel az euróval szembeni kurzusa. Mint beszámoltunk róla, novemberben 4,1 százalékot esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, ami jóval nagyobb zsugorodás volt a 3,2 százalékos elemzői várakozásoknál.

Emiatt a hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama 221,2-ig, a svájci franké pedig 239,5-ig ugrott fel.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ötéves csúcson a DAX

A vártnál jobban alakult a német Ifo gazdasági hangulatindex viszont januári 104,2 pontos értékével, mivel a szakértők 103 pontot vártak. Ennek -valamint a tegnapi remek PMI adatok -következtében a DAX index nagyot ugrott, és már újabb ötéves csúcsán mozog. Jó teljesítménye pedig a többi európai tőzsdére is jó hatással van, így a kezdeti iránykeresés után határozott pluszokat lehet látni Európában.

DAX index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Szerencsére nem okozott rossz hangulatot, hogy brit negyedik negyedéves GDP adat a gazdaság 0,3 százalékos visszaeséséről árulkodott. Ez a csökkenés kissé magasabb az előzetesen várt 0,1 százalékos zsugorodásnál.

Érdemes lesz figyelni EKB-ra is ma délben, mivel fontos indikációt fog adni arról, hogy az európai bankok mennyit fizetnek vissza a központi banktól kapott három éves finanszírozási kereteikből (LTRO). Ha ugyanis az Európai központi Bank által kihelyezett nagyjából ezer milliárd euróból keveset fognak most törleszteni, az azt jelentheti, hogy a bankok nehezebb helyzetben vannak.

Forrás: [origo]

Az Európában uralkodó jókedv ellenére tovább ütik a Nokiát, mely 5 százalékot zuhant, miután tegnap bejelentették, hogy 143 év után először nem fog osztalékot fizetni a cég.

A Crédit Agricole 2,2 százalékos erősödésével húzza feljebb a francia CAC 40-et, miután a bank eladta a spanyol Bankinterben lévő 5,2 százalékos részesedését, a részvényenkénti 3,85-4 eurós áron.

Tovább emelkedhet Amerika

Amerikában kisebb pluszokban indulhat a nap a határidős indexek alapján, a Dow Jones és az S&P futures 0,3 százalékos, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos erősödésben mozog. A tengerentúlon ma mozgalmas napnak lehet elébe nézni, ugyanis a gyorsjelentési szezon többek között a Procter and Gamble, a Halliburton és a Honeywell számaival folytatódik. Ezen túl makroadatot is közölni fognak, az újlakás értékesítések decemberi alakulását teszik közzé, melyre 2,1 százalékos bővülést várnak havi alapon.