Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoktól minimális mértékben elmaradt a legnagyobb amerikai telekomcég negyedik negyedéves eredménye, ami csak az egyszeri tételektől tisztítva mutat nyereséget. A menedzsment tájékoztatása szerint jelentős nyomást helyeztek a profitabilitásra a kedvezménnyel kínált iPhone készülékek. A 2013-es előrejelzés nagyjából megegyezik az elemzői várakozásokkal, talán kissé meg is haladja azt.
Vágólapra másolva!

3,86 milliárd dolláros veszteségről számolt be a negyedik negyedévben a legnagyobb amerikai telefontársaság, az AT&T az egy évvel korábbi 6,68 milliárd dolláros veszteséget követően. Mindez egy részvényre vetítve 0,68, illetve 1,12 dolláros mínusznak felel meg.

Az eredményt azonban célszerű megtisztítani az egyszeri tételektől, amiből 0,44 dolláros profit adódik a 0,45 dolláros várakozással szemben. A kiszűrt tételek közül a telekomcégnek 10 milliárd dolláros nyugdíj jellegű költsége merült fel, míg a Sandy hurrikán 175 millió dollárral tépázta meg az üzemi eredményt. Továbbá a T-Mobile USA-val kudarcba fulladt tranzakció szintén 4 milliárd dolláros terhet jelentett az AT&T számára.

A társaság tájékoztatása szerint jelentős nyomást helyezett a nyereségességre a rekordszámú eladott iPhone után adott kedvezmény. Az AT&T már a múlt héten beszámolt róla, hogy 10,2 millió darab okostelefont adott el a negyedév során, melyből 8,6 millió iPhone volt. Az Apple legújabb okostelefonját, az iPhone 5-öt 2 éves hűségszerződéssel már 199 dolláros áron megvásárolhatják az ügyfelek, szemben a normál 649 dolláros árral szemben. A diszkont következtében jelentős nyomás alá kerültek a profit marginok.

Az árbevétel éves szinten csupán kisebb mértékben nőtt 32,58 milliárd dollárra, amivel 1 százalékkal sikerült meghaladni a Bloomberg elemzői várakozását.

Forrás: [origo]

A negyedik negyedév során az AT&T 780 ezer új mobil előfizetővel szerződött az egy évvel korábbi 717 ezret és a július-szeptemberi 151 ezret követően. Ezzel azonban alulmaradt legnagyobb versenytársával, a Verizonnal szemben, aki szintén a héten számolt be negyedéves számairól. A szektortársnak 2,1 millió új mobil előfizetőt sikerült magához csábítania. December végén az AT&T 70,5 millió ügyfelével szemben a Verizon 92,5 millióval rendelkezett.

2013-ban a menedzsment legalább 130 milliárd dolláros árbevételre számít a 128 milliárd dolláros elemzői várakozással szemben. Az egy részvényre jutó profit bővülése közel 10 százalékos lehet, de optimista esetben akár meg is haladhatja ezt az ütemet. Eközben a szakértők 9 százalékos profit növekedéssel számolnak.

A befektetők pozitívan reagáltak a gyorsjelentésre, nem sokkal nyitást követően 0,5 százalékos emelkedést mutat az AT&T részvénye.

AT&T (NYSE)

Forrás: [origo]