Vágólapra másolva!
Messze felülteljesíti régiós társait a japán Nikkei a mai kereskedés során, melyet a rendkívül gyenge jen is segíthet. A benchmark valószínűleg a héten mutatott lemaradását próbálja behozni, és a vártnak megegyező decemberi japán fogyasztói árak közzététele sem akasztotta meg. Ázsiában a többi tőzsde inkább gyengülni kezdett, a dél-koreai Kospit a Samsung esése húzza lejjebb, miután a vállalat óvatos kilátásokat fogalmazott meg a nagy versenytárs Apple gyengébb eredményeit látva.Amerikában szintén felemásan mozogtak a részvényindexek, az S&P 500 végül nem tudott megragadni a lélektani 1500 pontos szint felett. A Nasdaq az Apple nagyobb zuhanása miatt maradt le társaitól, mivel az óriásvállalat papírjait tegnap tovább ütötték a cég vártnál rosszabb szerdai gyorsjelentése után. Európában 0,1 százalékos eséssel indulhat a nap a határidős indexek alapján, mivel a befektetők vélhetően a mai kulcsfontosságú brit GDP adatra várhatnak.
Vágólapra másolva!

Messze ugrott ma a Nikkei

Vegyesen mozognak ma az ázsiai tőzsdék, ahol a legtöbb indexet a technológiai papírok húzzák lejjebb. Dél-Koreában például a Samsung 2,5 százalékos gyengülése rántja vissza a Kospit, mivel az óriáscég annak ellenére kezdett esni, hogy a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A vállalat 7,04 ezer milliárd wonos profitot ért el a negyedévben, ami meghaladja a 6,8 ezer milliárd wonos várakozásokat. Esésének hátterében az állhat, hogy óvatos terveket fogalmazott meg a jövővel kapcsolatban többek között a nagy versenytárs Apple gyengébb gyorsjelentését látva.

A társaság szerint az okostelefonok piacán komoly verseny lesz és a fejlett piacokon a kereslet is alábbhagyhat a készülékek iránt.

Az ázsiai indexek közül messze kiemelkedik a japán Nikkei közel 3 százalékos ugrásával, mely az elmúlt napokban igencsak alulteljesített társaival szemben, és a lemaradását próbálhatja behozni. Ezen túl a jen újabb mélypontokra került a dollárral szemben, aminek az exportáló cégek befektetői örölhetnek, mivel a gyenge deviza kedvező hatással van ezeknek a vállalatoknak az eredményességére. A jent a Bank of Japan további monetáris lazító politikája hajtják egyre mélyebbre, a jegybank és a kormány ugyanis nyíltan elkötelezettek az infláció felpörgetésére, ami köztudottan deviza gyengítő hatású.

A japán indexet nem mozgatta meg nagyon a decemberi fogyasztói árak közzététele, mely 0,2 százalékos csökkenést mutat az elemzői várakozásokkal megegyezően.

Forrás: [origo]

Nyakló nélkül zuhant az Apple

Vegyesen teljesítettek tegnap az amerikai piacok, ahol a kereskedést a vártnál alacsonyabb heti friss munkanélküliségi segélykérelmek száma is segítette. Az adat 330 ezer fős értékével öt éve nem látott alacsony szintre zuhant vissza, ami jóval kevesebb volt a 355 ezer fős elemzői várakozoknál.

Ezen túl szerdán a republikánus képviselők is elfogadták az adósságplafon három hónappal való felfüggesztését, amivel egy bizonytalansági tényezővel ideiglenesen kevesebb lett a piacon. A részvényindexek is több éves csúcsuk közelében mozognak, így alapvetően jó hangulat uralkodott a parketteken. Végül az indexek közül egyedül a Dow Jones tudott kisebb pluszban zárni.

Az S&P 500 a lélektani 1500 pontos szint fölé is benézett tegnap, mely fölött 2007 vége óta nem járt. Az index végül nem tudta megtartani előnyét, és tegnapelőtti záróértékén fejezte be a kereskedést.

Valószínűleg a Nasdaq is csatlakozott volna társaihoz, az Apple nagyobb zuhanása viszont jelentősen visszafogta teljesítményét. A benchmark legnagyobb komponense ugyanis 12,4 százalékot veszített értékéből többek között a cég vártnál gyengébb gyorsjelentése miatt. A részvények árfolyama így már 450 dolláron mozog, ami nagyjából egy éves mélypontnak felel meg.

Forrás: [origo]

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből nyolc volt képes erősödésre, a technológiai papírok viszont nagyon lemaradtak a versenyben az Apple nyakló nélküli zuhanása miatt. A pénzügyi vállalatokat a Citigroup 1,9 százalékos, a Bank of America 1 százalékos, valamint a Wells Fargo 0,6 százalékos drágulása segítette.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap, mely során a Microsoft is közzétette számait. A cég felemás negyedéves számokat tett közzé, az árbevétel némileg gyengébb lett a vártnál, míg az EPS attól erősebben alakult. Az üzleti divízió és az online szolgáltatások értékesítése maradt el a konszenzustól. Ezek következtében 1,5 százalékot esett piaczárás után a részvény.

A Starbucks viszont lényegében az elemzői várakozásnak megfelelő egy részvényre jutó profitot ért el az előző negyedévben, az árbevétele viszont nem lett olyan jó. A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma éves alapon 7 százalékot nőtt az USA-ban, míg Európában, Közel-Keleten és Afrikában 1 százalékot csökkent, miközben Ázsiában 11 százalékot hízott. Globálisan pedig 6 százalékkal tudták növelni a forgalmat (várt: 5,5 százalék). Ezek után 2 százalékot emelkedett piaczárás után a papírok árfolyama.

Az AT&T felemás negyedévet zárt az elemzői konszenzushoz viszonyítva. Az amerikai telekomcég hálózatában 8,6 iPhone-t aktiváltak, ami 18 százalékos negyedéves növekedést jelent. Az átlagos egy főre jutó bevétel 64,98 dollár volt, ami némileg elmarad a 65,32 dolláros konszenzustól. 2013-ban pedig 129,98 milliárd dollár körül árbevételt vár a menedzsment (piaci konszenzus: 128,31 milliárd dollár).

A gyorsjelentési szezon ma többek között a Procter and Gamble, a Halliburton és a Honeywell számaival folytatódik. Ezen túl makroadatot is közölni fognak, az újlakás értékesítések decemberi alakulását teszik közzé, melyre 2,1 százalékos bővülést várnak havi alapon.