Megcsúszott a forint a pocsék kiskereskedelmi adat után

Vágólapra másolva!
Nem mutatnak jelentős elmozdulást nyitás után az európai részvényindex, melyben valószínűleg a befektetők kivárása játszik szerepet. Délelőtt teszik közzé ugyanis a brit negyedéves GDP adatot, a német Ifo gazdasági hangualatindex januári értékét, ezen túl Mario Draghi EKB elnök is felszólal a Davos-i Konferencián. Európához hasonlóan itthon is tegnapi záróértéke körül mocorog a magyar részvényindex, a PannErgy viszont tegnaphoz hasonlóan nagyobb zuhanáson megy keresztül. A forintot újra megütötték a recessziót jelző pocsék kiskereskedelmi értékesítési adat közzétételét követően.
Vágólapra másolva!

Óriási felvásárlásra készül az Egis

Minimális mínuszban mozog nyitás után a magyar részvényindex, mely egyelőre a régiós piacok versenyében a középmezőnyben helyezkedik el. A parketten viszont nem segítheti a vételi kedv kialakulását, hogy novemberben 4,1 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom éves alapon itthon, ami a 3,2 százalékos zsugorodásra vonatkozó elemzői várakozásokat is meghaladja. Ezzel pedig úgy néz ki, tovább mélyül a recesszió Magyarországon.

Forrás: [origo]

A BUX-ot eddig a Magyar Telekom fél százalékos erősödése segítheti a legjobban. A telekompapír tegnapi kéthetes mélypontjáról korrigál felfelé. A cég részvényeit nem tudta tartósan támogathatni a tegnap közzétett Magyarország ellen bevezetett kötelezettségszegési eljárás híre, ami pozitív ítélet esetén 77 milliárd forint járhatna vissza a vállalatnak az eddig befizetett távközlési különadó címén. A kormány viszont úgy véli, a telefonadó nem ütközik uniós jogba, ezért nem kívánja azt módosítani.

A többi blue-chip közül az OTP 0,2 százalékos, a Richter 0,1 százalékos pluszt szedett össze, a MOL viszont kisebb lemaradásban van 0,3 százalékos gyengülésével. Az Egis annak ellenére nem tud erősödni, hogy egy százmillió eurós nagyságrendű felvásárlást jelentett be a vállalat vezérigazgatója.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy nagyobb zuhanáson ment keresztül tegnap, melyet ma is folytat, és már 10 százalékot esett az árfolyama. Pocsék teljesítményének hátterében az állhat, hogy a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. tegnap lezárta 18 kontraktus vételi határidős pozícióját.

Rajta kívül az E-Star újra kiütötte limitárát 15 százalékos erősödése után, és már 132 forinton mozog az árfolyama.

A forint erősödni kezdett reggel, miután új heti mélypontot ütött, és 295,5-ig szaladt fel az árfolyama az euróval szemben. A délelőtti kiskereskedelmi adat után viszont újra gyengülni kezdett, és már az árfolyama 295,5 fölött mozog. A dollár/forint kurzusa 220,4-nél, a svájci franké pedig 237,3-nál tanyázik.

Az Erste Bank elemzői úgy vélik, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama még gyengülhet, de katasztrofális folyamatokra várhatóan nem kerül sor. Ezt azzal indokolják, hogy kisebb az esélye annak, hogy a jegybank vezetésében bekövetkező változásokat követően a monetáris politika extrém irányt vegyen. Az Euraisa Group szakértői szerint ismeretlen jelöltet fognak megnevezni a jegybankelnöki pozícióba.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Fontos makroadatok érkeznek délelőtt

Nem mutatnak nagyobb elmozdulást nyitás után az európai részvényindexek, a befektetők vélhetően a délelőtti brit GDP adatra, valamint a német Ifo gazdasági hangulatindex értékének nyilvánosságra hozatalára várnak. Az elemzők arra számítanak, hogy a brit gazdaság 0,1 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben, a német gazdasági hangulat pedig javulhatott.

Ezen túl az EKB ma ad indikációt arról, hogy az LTRO-ból (hároméves jegybank által nyújtott finanszírozás) mennyit fizetnek vissza a bankok. Eddig összesen nagyjából ezer milliárd eurót helyezett ki a bankrendszerbe a jegybank. Ezentúl hetente teszi majd közzé az Európai Központi Bank a visszafizetések nagyságát. Mario Draghi elnök egyébként ma délelőtt fog felszólalni a Davos-i Konferencián.

Európában eddig a belga BEL20 index és a német DAX teljesít kiemelkedően.

Forrás: [origo]

A Crédit Agricole 0,8 százalékot erősödött, miután a bank eladta a spanyol Bankinterben lévő 5,2 százalékos részesedését, a részvényenkénti 3,85-4 eurós áron.