Vágólapra másolva!
Összességében optimisták a davosi Világgazdasági Fórum neves résztvevői a részvénypiaci kilátásokkal, illetve az amerikai gazdaság helyzetével kapcsolatban. Az idei év nagy kérdése úgy tűnik az lesz, hogy a fejlett piaci hozamszintek elkezdenek-e emelkedni, és a kötvényekből kiáramló tőke mely eszközosztályokban találja majd meg a helyét. Összegyűjtöttük, hogy a legnagyobb befektetési guruk és a gazdaság meghatározó szereplői hogyan látják a jelenlegi gazdasági folyamatokat és a jövőbeli lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Lloyd Blankfein

Nagyon jó az amerikai gazdasági környezet és a részvénypiaci emelkedésnek még van tere tovább folytatódni a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója szerint. A tőzsdei emelkedésből a kisbefektetők közül sokan kimaradtak, ezért sokan várják, hogy alacsonyabb szinteken beszálljanak a részvénypiacra.

A Goldman vezetője szerint van okunk a részvénypiaci optimizmusra, hiszen Európában a legrosszabb lehetséges szcenárió lekerült az asztalról, az euró összeomlása már nem tartozik a lehetséges kimenetelek közé. Ennek ellenére az Egyesült Államok az a hely, amelyik jobb pozícióba került.

A kamatszintek Blankfein szerint akkor kezdenek majd emelkedni az USA-ban, ha a piaci szereplők szerint annak eljön az ideje. Nem a Fed lépése fogja kiváltani a változást.

Jamie Dimon

Amennyiben Washingtonban sikerül megoldást találni a gazdaságpolitikai oldalról jelentkező kockázatokra, úgy az amerikai gazdaság kirobbanó teljesítményt nyújthat a JP Morgan vezérigazgatója szerint.

Több tényre, elemzésre és együttműködésre van szükség, nem pedig az egymásra való mutogatásra és a vádaskodásra, mondta a bankvezető. Miközben Európa a következő években is a saját problémáival lesz elfoglalva, Amerikának megvan az esélye, hogy a növekedés kirobbanó legyen.

Dimon szerint a befektetők részvények irányába történő elmozdulása fenntartható folyamat, amerikai papírokat továbbra is lehet jó áron vásárolni. A lakáspiac a tengerentúlon már elérte a mélypontját és a felszálló ágba került.

Nouriel Roubini

A baljós jóslatairól elhíresült Roubini szerint az eurózóna jelenleg jobb állapotban van, mint egy évvel ezelőtt, egy extrém forgatókönyv esélye pedig sokat csökkent azóta. A fundamentális problémára azonban az ijesztően magas spanyol munkanélküliségi adat jól rávilágít. Hiányzik a növekedés, a régió folyamatos recesszióval és a versenyképesség hiányával küzd.

Amerikában az adósságplafonhoz és költségvetési szakadékhoz köthető problémákat a politikusok folyamatosan görgetik majd maguk előtt. Egészen addig fogják újabb három hónapokkal tolni az ügy rendezését, amíg nem helyeződik rájuk piaci nyomás. Egyelőre azonban ilyenről szó sincs. Európában a politikai kockázatok magasak, Berlusconi kijelentései kifejezetten kedvezőtlen képet festenek Olaszországgal kapcsolatban, miközben Görögországgal kapcsolatban továbbra is elképzelhető marad az eurózóna esetleges elhagyása.

Ray Dalio

A készpénzből a magasabb hozammal kecsegtető formák irányába való elmozdulás fogja meghatározni az idei évet a tőkepiacokon, véli a neves hedge fund menedzser. Ray Dalio szerint a pénzáramlás elsősorban a pénzpiacoknak és a gazdasági növekedést serkentő javaknak és szolgáltatásoknak fog kedvezni. A pénzmozgások változása a globális gazdasági folyamatok tekintetében is jelentős változásokhoz fog vezetni.

A Bridgewater Associates alapítója azt tanácsolja, hogy ahelyett, hogy megpróbáljuk eltalálni, hogy a pénzmozgásoknak mely termékek lesznek a haszonélvezői, inkább egy jól kiegyensúlyozott portfólióban gondolkodjunk, ami eltérő külső környezet esetén is jól teljesíthet. Egy kisbefektető az egyedi sztorik megtalálásakor hatalmas hátránnyal indul, de például még a Bridgewater a maga 1500 fős elemzőgárdájával sem tudja megmondani, hogy mi lesz a nyerő ötlet.

Dalio a leírtak miatt sem adott konkrét befektetési tippeket, hiszen véleménye szerint minden régiót más szemmel kell nézni, de összességében inkább a vételi oldalon áll a guru.

Soros György

Drámai emelkedésre számít még akár az idei évben a legendás befektetési guru a kamatszintekben, amint az amerikai gazdaság javulásának elkezdenek ténylegesen látszani a jelei. Ez a folyamat egyébként már el is kezdődhetett, de ha még nem, akkor az amerikai költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanságok kezelését követően legnagyobb valószínűség szerint az idei évben sor kerül rá.

Soros szerint a megszorítások elfojtják a növekedést, ezért nem a megfelelő megoldást jelentik a nagy adósságok leépítésére. Európában a következő két évben még romolhat a politikai helyzet, a guru szerint politikailag az nehezen elképzelhető, hogy német vezetéssel és spanyol, vagy olasz alárendeltséggel működhet majd tovább a kontinens országainak közössége.

Soros szerint egy potenciális devizaháborút láthatunk, melyben egyes országok más és más receptet követnek. A németek a megszorításokban hisznek, míg mások a likviditás növelését használják. Utóbbi Soros szerint mindenképp hasznosabbnak tűnik a depresszió elkerüléséhez. Ez a helyzet viszont Németországot recesszióba is sodorhatja, de a növekedését mindenképpen csökkenti majd.