Megduplázódott az állami tartozás

Vágólapra másolva!
Hiába csökkent az év végén az állami intézmények tartozásállománya, a decemberi összeg még így is duplája volt a tavalyinak. Mindent összeszámolva 66,6 milliárd forintnyi kifizetetlen számla állt az államnál.
Vágólapra másolva!

Decemberben a költségvetési konszolidációnak köszönhetően 7,5 milliárd forinttal csökkent a költségvetési intézmények tartozása, így a kifizetetlen számlaállomány az előző havi rekordról, 74,1 milliárd forintról 66,6 milliárd forintra csökkent. Ez az összeg mégis magas, mert tavalyelőtt decemberben a költségvetési intézmények lejárt tartozásállománya 35 milliárd forint volt, vagyis egy év alatt majdnem megduplázódott az összeg - közölte a Magyar Államkincstár a Napi Gazdasággal.

A 66,6 milliárd forintból 10,2 milliárd forinttal az államnak tartoznak a közintézmények. A nagyobbik rész a szállítói tartozás, ez december végén 56,4 milliárd forint volt. Ez csak a lejárt tartozás, a tényleges szállítói követelés ennek az összegnek a többszörösére rúghat. Erre világít rá az orvosi intézmények tartozásállománya: az Emberi Erőforrások Minisztériumának szeptemberi adatai szerint az egészségügyi intézmények összes tartozása 110,3 milliárd forint, ebből a minősített lejárt adósság 46,3 milliárd forint.

A tartozásállomány meghatározó része - 74,7 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetnél halmozódott fel 49,7 milliárd forint összegben - ismerteti a pénteki Napi Gazdaság.