Bombaformában a DAX, ötéves csúcsára igyekszik az S&P is

Vágólapra másolva!
Továbbra is jó hangulat uralkodik zárás előtt az európai tőzsdéken, ahol a német DAX nem hajlandó eltávolodni ötéves csúcsáról, ahova a kedvező Ifo gazdaségi hangulatindex segítségével került. Jó teljesítménye a többi börzén is meghozta a vételi kedvet, így a vártnál gyengébb brit GPD adat nem tudta elrontani a jókedvet. Amerikában tovább kúsznak felfelé a részvényindexek, az S&P 500 egyre közelebb kerül újra a lélektani 1500 pontos szinthez. Itthon a BUX zárásra kisebb javulást mutatott, amivel régiós társai fölé került, többek között a Richter és a Magyar Telekom jó teljesítményének köszönhetően. A forint viszont pocsékul mozog a délelőtti gyenge kiskereskedelmi adat után, és újabb féléves mélypontot ütött az euróval szembeni árfolyama.
Vágólapra másolva!

Zárásra került a régió élére a BUX

Nem volt ma nagy mozgás a hazai parketten, a forgalom nem sokkal haladta meg a 4 milliárd forintot. A BUX végül zárásra javult fel, és 0,6 százalékos pluszt szedett, amivel a régiós társai felett helyezkedett el teljesítményével.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább a Richter 1,4 százalékos erősödése segítette, melyet a Magyar Telekom 1 százalékos drágulása követett. A telekomcég kéthetes mélypontjáról korrigált ma. Az Egis és a MOL 0,3 százalékot, az OTP pedig 0,6 százalékot erősödött. Az Egis-t nem nagyon tudta segíteni az a hír, hogy egy százmillió eurós nagyságrendű felvásárlást jelentett be a vállalat vezérigazgatója.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy nagyobb zuhanáson ment keresztül tegnap, melyet ma is folytatott, és 14,9 százalékot esve limitárához tapadva fejezte be a kereskedést. Pocsék teljesítményének hátterében az állhat, hogy a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. tegnap lezárta 18 kontraktus vételi határidős pozícióját.

Az E-Star viszont éppen ellentétes utat járt be, 14,8 százalékot erősödött.

A forintnak eddig pocsék napja van, féléves mélypontjára került az euróval szemben, amiben a ma délelőtt rendkívül gyenge kiskereskedelmi adatnak is szerepe van. Az euró/forint kurzusa késő délután 297,5-nél, a dolláré 221-nél, a svájci franké pedig 239-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Továbbra is csúcson a DAX

Tart a jó hangulat az európai börzéken, melyet még délelőtt a német Ifo gazdasági hangulatindex kedvező alakulása is segített meghozni. A makroadat közzétételét követően a német DAX emelkedésnek indult, és új ötéves csúcsáig száguldott. Ebben nagy segítségére van a Bayer közel 5 százalékos, valamint a Henkel 2,6 százalékos erősödése.

DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az emelkedést az is támogatja, hogy a jövő héten a vártnál nagyobb összeget fizethetnek majd vissza az európai bankok az EKB-nak az először nyújtott három éves hitelprogram égisze alatt. A 278 intézménytől 84 milliárd eurós visszafizetést reméltek az elemzők, de 137 milliárd euróra érkezett felajánlás.

A vételi kedvet a vártnál gyengébb brit GDP adat sem tudta elrontani, mely Nagy-Britannia gazdaságának 0,3 százalékos visszaeséséről árulkodott. Ez a csökkenés kissé magasabb az előzetesen várt 0,1 százalékos zsugorodásnál.

Ezek következtében a többi részvényindex is pluszban tartózkodik. Az olasz FTSE/MIB és a londoni FTSE viszont már visszacsúszott a negatív tartományba. Az előbbit többek között a Pirelli 3,5 százalékos, valamint a Saipem 2,2 százalékos esése húzza vissza.

Forrás: [origo]

A piaci jó hangulat ellenére a Nokia továbbra is pocsékul teljesít, és már 6 százalékot veszített értékéből. Ennek hátterében az áll, hogy a társaság tegnap bejelentette, hogy 143 év után először nem fizet osztalékot.

Tovább száguld a Netflix

Úgy tűnik ma sem állíthatja meg semmi az amerikai tőzsdéket, a részvényindexek ma is erősödni tudnak az újlakás értékesítések vártnál gyengébb alakulása ellenére. Eszerint 7,3 százalékkal zuhant vissza decemberben az újlakás értékesítések száma, ami kellemetlen meglepetés, mivel 2,1 százalékos bővülést vártak.

Ez nem szomorította el a befektetőket, valószínűleg azért, mert az indexek több éves csúcsuk közelében mozognak. Az S&P 500 tegnap már benézett a lélektani 1500-as szint fölé, ahol 2008 őszén járt utoljára, jelenleg 0,1 százalékos erősödés után kicsivel ez alatt tanyázik. Rajta kívül a Dow Jones szintén ötéves csúcsa körül mocorog 0,2 százalékos emelkedése után, a Nasdaq pedig 0,3 százalékkal került feljebb, a csúcsaitól viszont még messzebb van.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül tízből hét képes erősödésre, a nyersanyagipari vállalatok és a közműcégek viszont kisebb lemaradást mutatnak. A ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó részvényeket a Procter&Gamble remek teljesítménye segíti. A cég részvényei ugyanis már 3,5 százalékot drágultak, miután a társaság kedvező gyorsjelentést tett közzé. A vállalat eredményei a főbb sorokon erősebbek lettek a piaci konszenzusnál, ráadásul a menedzsment szerint nagyobb lehet az idei évi egy részvényre jutó profit, mint azt korábban gondolták volna.

A technológiai papírokat viszont az Apple további zuhanása húzza lejjebb, az óriástársaság részvényei ma is már 0,8 százalékot vesztettek értékükből, amiben a cég szerdai gyenge gyorsjelentési számai játszhatnak szerepet.

Forrás: [origo]

A többi ma jelentő társaság is kedvező gyorsjelentésekkel rukkolt elő. A Starbucks minden idők legerősebb negyedéves árbevételét érte el. A részvények közel 4 százalékot drágultak.

Rajtuk kívül 2,5 százalékos pluszban tartózkodik a Honeywell kurzusa, mivel az elemzői várakozásokhoz képest jobb negyedévet zárt az automatizált eszközöket gyártó társaság. Főként az energiaiparhoz kapcsolódó befektetéseken keresett a vállalat. A cég megerősítette korábbi, 4,75-4,95 dolláros egy részvényre jutó profit várakozását.

A Netflix a tegnapi óriási ralija után ma is tovább repeszt, már 10 százalékkal került feljebb az árfolyama, amiben szintén a tegnapi erős gyorsjelentése játsza a szerepet.