Vágólapra másolva!
Az eurózóna iparának és szolgáltatószektorának javulásáról árulkodó makroadatok láttak napvilágot délelőtt, aminek hatására visszakanyarodtak a negatív tartományból az európai részvényindexek. A nagyobb emelkedések ugyanakkor az Apple tegnap este közzétett gyenge gyorsjelentése miatt maradhatnak el, melyek Amerikában is megmozgathatják ma a börzéket. Itthon a BUX Európával ellentétes utat jár be, kisebb erősödésből csúszott vissza mínuszba, melyben leginkább az OTP visszaesése játszik szerepet. Az ÁKK mai aukcióján emelkedő hozamok mellett, és átlagos érdeklődés után kapkodták el a magyar államkötvényeket.  Amerikában mínuszokkal indulhat a nap, az Apple ugyanis folytathatja zuhanását, amivel a Nasdaq-ot is magával ránthatja. Az S&P és a Dow Jones határidős értéke kisebb esésben mozog.
Vágólapra másolva!

Lecsúszott a BUX

A BUX gyengülni kezdett késő délelőtt, és visszacsúszott a negatív tartományba. A magyar részvényindex 0,3 százalék körüli mínuszban mozog, amivel a szomszédos piacok sereghajtói közé tartozik.

Forrás: [origo]

A BUX-ot az OTP visszaesése rántotta vissza, a bankpapír a kezdeti pluszokból 0,4 százalékos mínuszba zuhant vissza. Ezen túl a Magyar Telekom tegnpai záróértékén mozog annak ellenére, hogy a kormánynál talán mégsem mondtak le az állami mobilcégről. Kovács Zsolt kinevezése a negyedik mobilpiaci szerepre készülő állami MPVI Zrt. élére ugyanis arról árulkodik, hogy az állam mégsem kíván teljesen lemondani a mobilpiacon való megjelenésről. A Magyar Telekom pedig ezzel újabb versenytársat kapna a már amúgy is szűkülő piacon.

A többi főbb papír közül a MOL minimálisan tegnapi záróértéke alatt tanyázik, a Richter viszont 0,8 százalékot, az Egis pedig 0,7 százalékot veszített már értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül az E-Star tegnap történelmi mélypontot ütött, ahonnan úgy néz ki fel tud tápászkodni, és már 15 százalékos pluszban forognak a részvények. Ezt az a hír is segítheti, hogy a cég közzétette reorganizációs tervét a február 4-i csődegyezségi tárgyaláshoz, melyben a nyilvántartásba vett követelések kamatait és egyéb járulékait szeretné, ha elengednék a hitelezői. Továbbá a tőkekövetelések egy részét is szeretné elengedtetni a vállalat.

A forint heti mélypontján is megfordult délelőtt az euróval szemben, ahonnan kissé visszaerősödött, és a 294,7-es szintnél tanyázik dél körül. A dollár/forint árfolyama 221 körül, a svájci franké 237,6 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Emelkedő hozamok az ÁKK aukcióján

Az ÁKK ma 3 éves, 5 éves és 10 éves lejáratú kötvényekből tartott aukciót, melyeket átlagos érdeklődés mellett kapkodtak el az érdeklődők. Az átlaghozamok azonban emelkedtek, a 10 éves lejáratú papír esetében például több mint 26 bázisponttal haladja meg az előző aukción kialakult átlaghozamot.

Forrás: [origo]

Meglepték a piacot a délelőtti makroadatok

A kezdeti kisebb mínuszokat eltűntették délre az európai piacok, melyben a vártnál jobb délelőtti makroadatok voltak a segítségükre. A nemrég publikált értékek ugyanis az eurózóna és Németország iparának és szolgáltatószektorának a javulásáról árulkodnak.

Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 46,1 pontról tízhavi csúcsára, 47,5 pontra emelkedett januárban, ami jóval meghaladja a 46,5 pontos elemzői várakozásokat. Az eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexe pedig 48,3 pontra ugrott januárban a decemberi 47,8-ról, ami szintén magasabb, mint a 48 pontos várakozás.

Németországban is a gazdaság javulását mutatják ezek a makroadatok, a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 48,8 pontra ugrott a várt 46,8 pont helyett, míg a szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex 55,3 pontos értékével szintén meghaladta az 52 pontos prognózist.

A vártnál jobb makroadatok felerősítették a reményt, hogy a zóna gazdasága újra fellendülhet. A túlzott optimizmus ugyanakkor azért nem indokolt, mert az indexek 50 pont alatti értékei még mindig a szektorok zsugorodását mutatják.

A nagyobb emelkedések a börzéken pedig továbbra is a világ legnagyobb kapitalizációjú vállalatának, Apple-nek a vártnál gyengébb gyorsjelentési számai miatt maradhatnak el. Ezen túl az IMF 3,5 százalékra vágta vissza a világgazdaság idei évre vonatkozó növekedési prognózisát, és túlzott pénzpiaci optimizmusra figyelmeztett a szervezet vezető közgazdásza tegnap.

Ezek után 0,1-0,3 százalékos pluszokat lehet látni Európában. A legjobban a tegnap négy és féléves csúcsán záró FTSE mozog, melyet leginkább az Unilever 3 százalékos erősödése segít. A vállalat részvényei történelmi magasságokban mozognak, miután tegnap a cég a várakozásokat felülteljesítő eredményeket tett közzé.

Forrás: [origo].

A német DAX továbbra is ötéves csúcsa körül mocorog, amiben a Commerzbank 0,3 százalékos plusza is szerepet játszik. A bank visszatért a negatív tartományból, ahova azért kerülhetett, mert bejelentették, hogy 4-6 ezer embert fognak elbocsátani.

A Siemens 3,8 százalékos eséssel hátráltatja a DAX-ot, mivel a társaság az új megrendelések mennyiségében éves alapon 3,3 százalékos zsugorodásról számolt be tegnapi gyorsjelentésében A céggel kapcsolatos további hír, hogy a részvényesei megszavazták az Osram világítástechnikai részleg leválasztását, ami komoly kihívásokkal szembesült az elmúlt években a növekvő költségek, a zsugorodó európai gazdaság, illetve a csökkenő megrendelések miatt. Az egységet viszont április környékén tőzsdére vinnék. Minden 10 Siemens részvény után 1 Osram papírt kapnak a tulajdonosok.

Zuhanásra felkészülni, az Apple ránthatja le Amerikát

Amerikában vélhetően minden szem az Apple-re fog szegeződni, mely folytathatja zuhanását a gyengébb gyorsjelentése után, amivel a részvénypiacokat is magával ránthatja. A Nasdaq határidős árfolyama 1,3 százalékos mínuszban forog, míg az S&P 500 futures 0,2 százalékkal, a Dow Jones futures pedig 0,1 százalékkal került lejjebb.

A gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, ma 27 S&P 500 komponens teszi közzé számait, piacnyitás előtt a 3M (NYSE), a Celgene (Nasdaq) eredményeire figyelhetnek a befektetők, míg piaczárás után a Microsoft (Nasdaq), az AT&T (NYSE) és a Starbucks (Nasdaq) negyedéves jelentése lehet fontos.

Továbbá makroadatok közül a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát is közzéteszik, melyre 360 ezer fős értéket várnak előzetesen.