Elkapkodták a befektetők a lengyel OTP-t

Vágólapra másolva!
Az előzetesen meghirdetett mennyiséghez képest nagyobb részesedést értékesítettek a PKO Bank tegnapi speciális aukcióján. Végül 12,25 százaléknyi részvény cserélt gazdát a lengyel pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a nagy érdeklődésnek köszönhetően. Az elemzői reakciók kedvezően értékelik a látottakat, ami a parketten megmutatkozó teljesítményen is meglátszik.
Vágólapra másolva!

Megemelte az értékesített mennyiséget az állam

Nagy volt a kereslet a PKO Bank tegnapi részvényaukcióján, aminek következtében az eladók az előzetesen meghirdetett 11,75 százalékos csomagnál nagyobb tételben értékesítettek részesedésükből. Az állami tulajdonban lévő BGK bank tartotta magát az eredeti tervhez és a teljes 10,25 százalékos csomagjától megvált, azonban a lengyel pénzügyminisztérium látva a nagy érdeklődést 2 százaléknyi részvény adott el. 0,5 százalékponttal többet, mint tervezte.

Ugyanakkor továbbra is a lengyel állam maradt a legnagyobb befolyással rendelkező tulajdonos a PKO Bankban 31,4 százalékos részesedésével. Egy tegnapi közlemény szerint a következő fél évben nem fog újabb csomagtól megválni az állam.

Forrás: [origo]

Az értékesítési ár végül 34,25 zlotyn alakult ki, ami nem volt nagy meglepetés, hiszen a Bloomberg értesülései szerint 34-34,25 zlotys árral lehetett kalkulálni. Lengyelország végül 5,24 milliárd zlotys rekord bevételt generált az egyik legnagyobb régiós bankban meglévő csomagjának eladásával.

Nem a PKO Bank részvénycsomagjának eladása lesz idén az egyetlen privatizáció Lengyelországban, ugyanis tegnap indult meg az ingatlanipari PHN értékesítési folyamata is, melynek során 25 százalékos pakktól kíván értékesíteni a kormány. Ezen kívül tervben van az Energa közműcég IPO-ja is, miután tavaly a ZE PAK tőzsdére vitelével tesztelte a piacot.

Korábban többször is előkerült, hogy a tőzsdén már jelen lévő, de jelentős állami részesedéssel bíró vállalatokban is csökkentené kitettségét a lengyel állam, közöttük a PZU (35,2%), a JSW (55,2%) és a PGE (61,9%) található.

Forrás: [origo]

Optimista elemzői vélemények

A Bank Zachodni WBK elemzője szerint az elkövetkezendő napokban több indexekben is emlekdhet a PKO Bank súlya. A varsói parkett első számú indexében akár a 15 százalékos súlyt is elérheti e jelenlegi 13,3 százalékról. Nála nagyobb részesedéssel egyelőre csak a KGHM (15,2%) rendelkezik a benchmarkban.

A lengyel piacot lefedő MSCI Poland indexben a szakértő véleménye szerint közel két százalékponttal, 16,2 százalékra hízhat a PKO Bank súlya, ami számításai szerint mintegy 200 millió zlotys extra kereslettel járhat a piacon. Emlékezetes, hogy a Richter tavaly év végén hasonló indexből, az MSCI Hungary-ből került ki, amely szintén hatalmas forgalmat generált a gyógyszerpapírban.

A KBC Securities lengyel bankelemzője szerint további pozitívumot jelenthet a megnövekedő közkézhányad, a magasabb likviditás és hogy a tranzakció sikere után a további állami eladások mértéke már limitált. Rajta kívül a KBC üzletkötője is pozitívan vélekedett tegnapi összefoglalójában.

Gyorsan fordult a hangulat

A befektető pesszimizmusa nap végére alábbhagyott és a bankpapír 1,5 százalékos mínusszal fejezte be a kereskedést. Ma pedig tovább javult a befektetők körében a PKO Bank megítélése, az árfolyam jelenleg 1 százalék körüli pluszban található hatalmas forgalom mellett.

Hasonló reakciót figyelhettünk meg tavaly júliusban, amikor 7,8 százalékos PKO pakktól vált meg 32,5 zlotys részvényenkénti árfolyamon a pénzügyminisztérium.

PKO Bank (Varsó)

Forrás: [origo]