Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdék folytatják négy napja tartó erősödésüket, és az indexeket az Apple gyengébb gyorsjelentése sem tudja egyelőre feltartóztatni. Az S&P 500 már átlépte a lélektani 1500 pontos szintet is, mely fölött 2007 októbere óta nem járt. Ez jó hatással van az európai tőzsdékre is, melyek növelni tudták délután előnyüket. A londoni FTSE 4,5 éves csúcsán mozog, amiben a bányatársaságok emelkedése is segítségére van. Itthon a BUX egész napi hullámzása után kisebb pluszban állapodott meg, az OTP és az Egis segítségével.
Vágólapra másolva!

Minimális pluszban a BUX

A BUX egész nap hullámzó teljesítményt mutatott, végül 0,1 százalékos pluszban állt meg, amiben az OTP és az Egis javulása volt többek között a segítségére. A magyar részvényindex ezzel régiós társaihoz hasonlóan teljesített, és nem sokkal 19 200 pont alatt várja a holnapi nyitást.

Forrás: [origo]

A blue-chipek sorát ma az OTP és az Egis vezette 0,7 százalékos erősödésükkel. Őket a MOL követte 0,2 százalékos drágulásával.

A Magyar Telekom annak ellenére gyengült el, hogy délután nagyot javult a kötelezettségszegési eljárás hírére. A 2012-ben bevezetett telefonadó miatt. A telekomcég számára azért kedvező a hír, mert pozitív ítélet esetén 77 milliárd forint járhatna vissza a cégnek az eddig befizetett távközlési különadó címén. A részvények végül 0,3 százalékot estek.

A Richternek viszont nem volt jó napja, 0,8 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy nagyobbat esett ma, néhány percre meg is kellett állítani a kereskedést, melynek hátterében a cég miskolci projektjét körülvevő bizonytalanságok állhatnak. A részvények végül 14,9 százalékos mínuszban zártak, hét éves mélypontjukon.

Eközben az E-Star megtáltosodott és szinte egész nap 15 százalékos pluszt mutat, miután a cég közzétette reorganizációs tervét a február 4-i csődegyezségi tárgyaláshoz.

A forint heti mélypontján is megfordult délelőtt az euróval szemben, ahonnan visszatért, de nagyobb elmozdulást nem nagyon produkált ma. Az euróval szembeni árfolyama 294,8 körül, a dolláré 220,7-nél, a svájci franké pedig 237,2-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Négy és féléves csúcson a FTSE

A reggeli gyengülés után a remek makroadatok hatására visszakanyarodtak délelőtt a negatív tartományból az európai részvényindexek, melyek délután kissé növelni is tudták előnyüket. Ehhez kisebb lökést adott nekik az amerikai piacok újabb emelkedése is.

A nagyobb emelkedések viszont az Apple tegnapi kiábrándító számai miatt maradhatnak el, valamint a francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is közel hároméves mélypontjára zuhant januárban 42,7 pontos értékével.

Az európai indexek sorát a londoni FTSE vezeti, mely újabb 4,5 éves csúcsán készül zárni, amiben többek között a bányatársaságok jó teljesítménye játszott szerepet. Ma ugyanis a kínai gazdaság javulásáról szóló makroadat látott napvilágot a világ legnagyobb nyersanyag-importőr országából, ami a bányaipari vállalatokra is kedvező hatással van. Ha ugyanis Kína fejlődik, az pozitív eredményeket okozhat ezeknek a cégeknek is. Így az Anglo American 0,7 százalékot, a BHP Billiton 0,8 százalékot, a Rio Tinto pedig másfél százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

A német DAX továbbra is ötéves csúcsa körül mocorog, amiben a Commerzbank 0,9 százalékos plusza is szerepet játszik. A bank visszatért a negatív tartományból, ahova azért kerülhetett, mert bejelentették, hogy 4-6 ezer embert fognak elbocsátani.

Továbbá a Nokia 143 év után először nem fizethet osztalékot, amire 9 százalékos eséssel reagált a részvény.

Ütik az Apple-t

Először lefelé indultak el az amerikai részvényindex, melyek utána meggondolták magukat, és erősödni kezdtek, amivel a tőzsdék így folytatják négy napja tartó emelkedésüket. Az S&P 500 2007 októbere óta először nézett be 1500 pont fölé, és egyelőre úgy néz ki, az Apple gyengébb gyorsjelentése nem tudja feltartóztatni a benchmarkot a Dow Jones-al egyetemben. A Nasdaq viszont kisebb lemaradásban mozog hozzájuk képest, mivel az Apple 10,3 százalékos zuhanással húzza lejjebb.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az erősödést segítheti a kellemes meglepetést okozó heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, mely 330 ezer fős értékével öt éve nem látott alacsony szintre zuhant vissza. Az elemzők 355 ezer fős adatra számítottak.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül az összes erősödni tud a technológiai papírok kivételével, melyeket a legnagyobb komponensű Apple nagyobb zuhanása ránt vissza. A legjobban eddig a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei teljesítenek. A pénzügyi társaságokat a Citigroup 2 százalékos, a Bank of America 1,8 százalékos, valamint a Wells Fargo 1,1 százalékos emelkedése segíti.

Forrás: [origo]

A Netflix a tegnapi 35 százalékos száguldása után ma is remekül teljesít, és ma újabb 5,6 százalékkal került feljebb az árfolyama. A vállalat meglehetősen erős teljesítményt mutatott a negyedik negyedévben tegnapi gyorsjelentése szerint. Szép számban sikerült új előfizetőkhöz jutnia a vállalatnak, így akkora nyereséget értek el, amekkora veszteségre számítottak a piaci szereplők.

A felemás negyedik negyedéves eredmény ellenére 0,5 százalékos pluszban mozog a nyitás előtti kereskedés során a Union Pacific. A legnagyobb amerikai vasúti társaság vezérigazgatója szerint a 2013-as év hasonló lehet a 2012-eshez, melyben számos kihívással kellett szembenézniük.

A Boeing 1 százalékot erősödött, miután légiipari hírek szerint nagy méretű megrendelést kaphat a Delta Airlines-tól, valamint sikeresen lezárta a tárgyalásokat a Ryanairrel legalább 150 darab repülőgép leszállításáról.