Előfizetők rohamozták meg az online videószolgáltatót

Vágólapra másolva!
Kilőttek tegnap az online videószolgáltatásokat nyújtó Netflix részvényei, miután a vállalat meglehetősen erős teljesítményt mutatott a negyedik negyedévben. Szép számban sikerült új előfizetőkhöz jutnia a vállalatnak, így akkora nyereséget értek el, amekkora veszteségre számítottak a piaci szereplők. Mivel a cég kilátásai is jók, a papír árfolyama 35 százalékos szárnyalást mutatott az amerikai piaczárást követően úgy, hogy napközben már 5,6 százalékkal mászott feljebb az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Alaposan meglepte a Netflix a vállalatot követő elemzőket és piaci szereplőket. Szépen emelkedett a cég előfizetőinek száma, így a bevételi soron a prognózisok feletti számot produkált a vállalat. Mivel az alsóbb költségsorok sem okoztak csalódást, végül a piaci szereplők által várt veszteség helyett egy részvényre vetítve 13 centes nyereséget tudott elérni a Netflix.

A táblagépek, okostelefonok és egyéb, a fogyasztói élményt növelő új eszközök terjedése kedvez olyan online tartalmakat kínáló cégeknek, mit a Netflix. Ez a negyedik negyedév számain is jól látszik, hiszen a vállalat Amerikában 2,05 millió új előfizetőt tudott szerezni (ami igen erős, 8 százalék feletti dinamikát jelent az előző negyedévhez képest), 27 millió fő feletti új csúcsra növelve ezzel számukat. Mivel korábban a társaság azt jelezte, hogy nagyságrendileg 1,3-2 millió új ügyfél csatlakozása várható, a tényleges adatokkal még a várakozásokat is meg tudta verni.

A bevételek ennek köszönhetően új csúcsra futottak, de úgy tűnik a profitabilitási mutatók (köztük az üzemi eredményhányad) továbbra is nyomott szinteken állnak.

Annak ellenére viszont, hogy tavaly a menedzsment veszteségesnek ígérkező negyedévre figyelmeztetett, a részvényenkénti 13 centes részvényenkénti nyereség kifejezetten jó hírnek tűnik. Az ünnepi vásárlási hajrát nagyon alábecsülték a cégnél, hiszen ez képes volt a skandináv expanzió miatti költségek felfutását is ellensúlyozni.

Nemcsak a negyedik negyedév sikerült jól, a kedvező trendek a menedzsment szerint a következő időszakban is folytatódnak majd. Az első negyedévben 1,3-2 millió újabb előfizetőt várnak, ami 1-1,03 milliárd dollár közé emelheti majd a bevételeket. A jelentésnek annyira megörültek a befektetők, hogy az árfolyam igen vad, 35 százalékos ugrást mutatott a tegnapi piaczárást követően.

A Netflix árfolyama (USD)