Vágólapra másolva!
Az Apple vártnál rosszabb gyorsjelentése az európai tőzsdékre is negatív hatással van, melyek így lefelé indultak el nyitás után. A gyengülésben az is szerepet játszik, hogy az IMF tegnap visszavágta a világgazdaság ez évre vonatkozó növekedési prognózisát. A nagyobb hangulatromlást viszont vélhetően az amerikai adósságplafon három hónapos felfüggesztése akadályozhatja meg. Itthon a BUX Európával ellentétben kisebb pluszban tanyázik, amiben a Magyar Telekom és az OTP van leginkább a segítségére. A forint viszont gyengülni kezdett, és már egy hetes mélypontján mozog az euróval szemben. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Rendületlenül kapaszkodik újabb csúcsok felé Amerika
Vágólapra másolva!

Heti mélypontján a forint

A régiós társaival ellentétben felfelé indult el nyitás után a magyar részvényindex, mely 0,2 százalékkal tartózkodik tegnapi záróértéke felett. A BUX a 19 ezer pontos szint felett mozog, melyben leginkább a Magyar Telekom és az OTP emelkedése van segítségére.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül ugyanis 0,5 százalékos pluszban forognak a Magyar Telekom részvényei annak ellenére, hogy talán mégsem mondtak le az állami mobilcégről. Kovács Zsolt kinevezése a negyedik mobilpiaci szerepre készülő állami MPVI Zrt. élére ugyanis arról árulkodik, hogy az állam mégsem kíván teljesen lemondani a mobilpiacon való megjelenésről. A Magyar Telekom pedig ezzel újabb versenytársat kapna a már amúgy is szűkülő piacon.

Az OTP is fél százalékkal értékelődött fel, míg őket a MOL és a Richter 0,1 százalékos pluszal követi. Az Egis viszont kisebb lemaradásban van, 0,2 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül az E-Star tegnap történelmi mélypontot ütött, ahonnan úgy néz ki fel tud tápászkodni, és már 15 százalékos pluszban forognak a részvények. Ezt az a hír is segítheti, hogy a cég közzétette reorganizációs tervét a február 4-i csődegyezségi tárgyaláshoz, melyben a nyilvántartásba vett követelések kamatait és egyéb járulékait szeretné, ha elengednék a hitelezői. Továbbá a tőkekövetelések egy részét is szeretné elengedtetni a vállalat.

A forint gyengülni kezdett reggel a főbb devizákkal szemben, és az euróval szembeni kurzusa már heti mélypontján, a 295-ös szint felett mozog. A dollár/forint árfolyama 222-nél, a svájci franké 238,2-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Elbocsátások a Commerzbanknál

Az Apple igencsak elszomorította a befektetőket a vártnál rosszabb gyorsjelentési számaival, ami az európai tőzsdékre is hatással van. Ezen túl az IMF 3,5 százalékra vágta vissza a világgazdaság idei évre vonatkozó növekedési prognózisát, és túlzott pénzpiaci optimizmusra figyelmeztett a szervezet veztő közgazdásza tegnap.

Így az ázsiai börzék vegyes teljesítése után Európában lefelé indultak el a régió részvényindexei. A nagyobb hangulatromlást vélhetően az akadályozza meg, hogy Amerikában a republikánus képviselők megszavazták az adósságplafon három hónappal való felfüggesztését.

A FTSE tegnap négy és féléves csúcsán zárt, ahonnan ma kissé lejjebb került. Ebben nagy segítségére van/volt az Unilever, mely történelmi magasságokba került tegnap a vállalat várakozásokat felülteljesítő eredményeinek közzététele után. Ma viszont a vállalat papírjai 0,2 százalékkal gyengültek.

A német DAX továbbra is ötéves csúcsa körül mocorog, ma viszont szintén lefelé indult el, amiben a Commerzbank 2,3 százalékos mínusza is szerepet játszik. A bank azután kezdett esni, hogy bejelentették, 4-6 ezer embert fognak elbocsátani.

Forrás: [origo]

A Siemens részvényesei megszavazták az Osram világítástechnikai részéeg leválasztását, ami komoly kihívásokkal szembesült az elmúlt években a növekvő költségek, a zsugorodó európai gazdaság, illetve a csökkenő megrendelések miatt. Az egységet viszont április környékén tőzsdére vinnék. Minden 10 Siemens részvény után 1 Osram papírt kapnak a tulajdonosok. A részvények viszont 4,1 százalékos zuhanásukkal húzzák lejjebb a DAX-ot, mivel a társaság az új megrendelések mennyiségében éves alapon 3,3 százalékos zsugorodásról számolt be tegnapi gyorsjelentésében.

A mai makroadatok közül érdemes lesz figyelni a délőtt nyilvánosságra kerülő német és eurózónán belüli feldolgozóipari beszerzési menedzserindex és a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex januári alakulására. Ezen túl Európában is folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma többek között a Nokia, a Banco Sabadell és a JCDecaux is közzéteszi negyedéves számait.