Vágólapra másolva!
A negatív tartományban fejezte be végül a kereskedést a magyar részvényindex, melyet főleg a Magyar Telekom nagyobb esése rántott vissza. A telekompapír esésében Orbán Viktor mai nyilatkozata is szerepet játszhatott, aki az e-útdíj tender állami megvalósítáról nyilatkozott, amivel nagyjából biztossá vált, hogy a T-Systems nem léphet a győztes helyére. Európában felemásan mozognak a részvényindexek annak ellenére, hogy a republikánus képviselők ma este valószínűleg megszavazzák az amerikai adósságplafon három hónappal való eltolását. A gyengébb teljesítmény hátterében a állhat, hogy újra előtérbe került Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének a lehetősége, valamint az IMF is visszavágta a világgazdaság idei évre vonatkozó növekedési kilátásait. Amerikában kisebb pluszban mocorognak a benchmarkok az S&P 500 kivételével. Nagy mozgások nincsenek, vélhetően az esti republikánus szavazásra, valamint az Apple várva várt piaczárás utáni számaira várhatnak a befektetők.
Vágólapra másolva!

Magyar Telekom okozta a BUX vesztét

Visszacsúszott zárásra a magyar részvényindex a negatív tartományba, amely a tegnapi korrekciót folytatja, ma kisebb mínuszt szedett össze. A BUX ezzel viszont nem nagyon lógott ki a régiós indexek sorából, melyek egyaránt tegnapi záróértékük közelében fejezték be a napot.

Az osztrák ATX-et az Erste 0,4 százalékos emelkedése segítette. A bank befektetőit nem hatották meg túlságosan a vállalat terjeszkedési tervei, ahol az elsődleges célpontként Lengyelország és Szerbia is felmerült.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a Magyar Telekom 1 százalékos esése húzta lejjebb, amiben az játszhatott szerepet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, az állam saját hatáskörében valósítja meg az elektronikus útdíjbeszedési rendszert. Ezzel véglegesnek tűnik, hogy a Magyar Telekom leánya, a T-Systems nem léphet a győztes Getronics helyére.

Rajta kívül az OTP folytatta korrekcióját másfél éves csúcsáról, és 0,4 százalékkal került lejjebb. A Richter 0,1 százalékos mínuszt, a MOL viszont 0,3 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az E-Star részvényei 12,3 százalékos zuhanás után a lélektani 100 forinton fejezték be a kereskedést.

Gyengülni kezdett ma a forint a főbb devizákkal szemben, amiben az e-útdíj rendszer állami megvalósítása is szerepet játszhat. Ez ugyanis felerősítheti a félelmeket, hogy elcsúszhat az idei költségvetés. Az euró/forint árfolyama kicsivel 295 alatt, a dolláré 222-nél, a svájci franké pedig 239-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Pozitívan látja a jövőt az SAP

Nem tudnak feljavulni az európai tőzsdék, és zárás előtt is folytatják az egész nap mutatott felemás teljesítményüket. Az Unilever remek gyorsjelentése, Mario Draghi tegnapi bíztató nyilatkozata az eurózóna helyzetéről a vételi oldalt erősíthetné, a befektetők viszont óvatosabbak lehetnek, és megvárják az amerikai adósságlimit megemeléséről szóló szavazást.

Ezen túl Nagy-Britannia EU-ból való lehetséges kilépése is aggaszthatja a piacot. David Cameron brit miniszterelnök mai beszédében megígérte, hogy 2015 és 2017 között népszavazásban fognak dönteni arról, hogy Nagy-Britannia elhagyja-e az Európai Uniót a közeljövőben.

Továbbá az IMF is visszavágta a világgazdaság idei évre vonatkozó növekedési előrejelzéseit, azzal indokolva a döntést, hogy az eurózóna elhúzódó adósságválsága továbbra is komoly kockázatot jelent a világgazdaságra. A korábbi 3,6 százalékos növekedési prognózis így 3,5 százalékra mérséklődött.

Emiatt egyes indexek a negatív tartományban, egyesek pedig a pozitív tartományban mocorognak. Az egyik legjobban a német DAX teljesít, melyet többek között az SAP húz feljebb. A cég kiemelkedik a német index komponensei közül 2,2 százalékos drágulásával, miután a szoftvergyártó jelentősen megemelte profitvárakozásait köszönhetően az olyan új szolgáltatásaiknak, mint a web alapú számítási felhő vagy a modernebb adatfeldolgozás.

Forrás: [origo]

A Siemens részvényei viszont egész nap gyengébben mozogtak, mivel a társaság az új megrendelések mennyiségében éves alapon 3,3 százalékos zsugorodásról számolt be gyorsjelentésében. A papírok 0,8 százalékos eséssel húzzák le a DAX-ot.

Rajtuk kívül az Unilever remekül teljesít Amszterdamban, az árfolyama történelmi csúcsára került, mivel a cég eredményei jelentősen felülteljesítették a várakozásokat.

A francia CAC 40-et az Alcatel Lucent 6,1 százalékos szárnyalása segíti, miután a Citigroup eladásról semlegesre minősítette fel a társaság részvényeit.

Tovább tépik a Google-t és az IBM-et

Amerikában nem óvatoskodnak a piaci szereplők, és tovább hajtják felfelé a részvényindexeket, melyek már így is öt éves csúcsaikon mozognak, és egyre jobban közelítenek történelmi csúcsaik felé.

Az optimizmust Európában nem tudja meghozni az adósságplafon kitolásának mai várható megszavazása, a tengerentúlon viszont ez nem gátolja az emelkedéseket. Ma ugyanis a republikánus képviselők valószínűleg megszavazzák az adósságlimit három hónapos kitolását, cserébe a költségvetés általuk óhajtott kiadásoldali lefaragását várják. Ezen túl a befektetők igencsak "tűkön ülhetnek", ugyanis piaczárás után az Apple is közzéteszi gyorsjelentését. Az óriáscég 13,545 dolláros EPS-t és 54,84 milliárd dolláros árbevételt érhetett el az elemzők szerint. A szakértők szerint 50 millió iPhone és 24 millió iPad találhatott gazdára a negyedévben.

A benchmarkok közül a Dow Jones 0,4 százalékos, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos pluszban mozog, az S&P viszont távolodni kezdett ötéves csúcsáról, és 0,1 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül messze kiemelkedik a technológiai szektor, melyet a Google és az IBM szárnyalása húzza feljebb, mivel a befektetők igencsak megkedvelhették a két társaság részvényeit a gyorsjelentéseik után. A Google tegnap kellemes meglepetést okozott számaival, míg az IBM szintén túlszárnyalta a várakozásokat eredményeivel. A papírok már 6 százalékot száguldottak, amivel egyre feljebb rángatják a technológiai szektort.

Forrás: [origo]

A McDonald's a várakozásokat meghaladó negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé, mely szerint mind árbevétel, mind profitabilitás terén sikerült felülmúlni az elemzői előrejelzéseket. Ennek ellenére a részvények 0,7 százalékot vesztettek értékükből.

0,3 százalékos mínuszban mozog az Abbott Laboratories a kedvező gyorsjelentése ellenére. A társaság az elemzői konszenzusnál jobb negyedéves számokat tett közzé, ráadásul 2013-ban 1,98-2,04 dolláros EPS-re számítanak, ami magasabb az 1,95 dolláros Reuters konszenzusnál.