Vágólapra másolva!
Veszítettek értékükből az európai részvényindexek, melyek közül jónéhány már a negatív tartományban mocorog. A befektetők reggeli vételi kedve nem bizonyul tartósnak annak ellenére sem, hogy az amerikai részvényindexek csúcsközelben vannak, Mario Draghi bíztatóan nyilatkozott az eurózónáról, valamint az Unilever és a Novartis is kedvezőbb számokat közölt gyorsjelentésében. Az aggodalmakat vélhetően Nagy-Britannia Eu-ból való kilépése okozhatják. Itthon a BUX tartja kisebb előnyét, melyben az OTP, a MOL és a Magyar Telekom van segítségére. Amerikában enyhe pluszal indulhat a nap a határidős indexek alapján, mivel a befektetők vélhetően megvárják a vállalatok gyorsjelentési számait. Ma ugyanis 31 S&P 500 komponens jelent, közülük leginkább az Apple eredményeit várják izgatottan a piaci szereplők.
Vágólapra másolva!

Kisebb pluszban tötymörög a BUX

Tartja kisebb előnyét a BUX délben, amivel kissé felülteljesítőnek számít a régióban. Nagy mozgás azonban nincs a parketten, eddig 3 milliárd forintot forgattak meg a befektetők.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül a MOL és a Magyar Telekom teljesít eddig a legjobban, egyaránt 0,5 százalékos pluszban forognak, míg őket az OTP követi 0,4 százalék körüli erősödésével. Ezzel úgy néz ki, nem folytatódik a tegnapi korrekció, és a bankpapír újra folytathatja útját majd felfelé.

Rajtuk kívül a Richter viszont 0,3 százalékot gyengült, az Egis pedig tegnapi záróértékén mocorog.

Forrás: [origo]

A forint kisebb erősödésnek indult délelőtt a főbb devizákkal szemben, az euró/forint árfolyama 293,7 körül, a dolláré 220,1 körül, a svájci franké pedig 237,1 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Száguld az Alcatel felminősítése után

Tegnapi záróértékük körül mocorognak az európai részvényindexek, mivel az öreg kontinensen nem tud egyelőre tartós lenni a vételi kedv, amit az amerikai piacok történelmi csúcsközelsége hozhatna meg. Az aggodalmakat ugyanis Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének a lehetősége táplálhatja, David Cameron brit miniszterelnök mai beszédében megígérte, hogy 2015 és 2017 között népszavazásban fognak dönteni arról, hogy Nagy-Britannia elhagyja-e az Európai Uniót a közeljövőben.

A jókedvet pedig az is segíthetné, hogy Mario Draghi egy tegnapi beszédében ismét kiemelte, hogy az eurózóna a válság nehezén már túlvan, a 2013-as év pedig nyugodtabban indult el a mint a 2012-es.

Ezen túl Európából is kedvező gyorsjelentési számok láttak napvilágot, az Unilever és a Novartis is az elemzői várakozásoknál jobb eredményekről számolt be. A befektetők viszont a mai amerikai adósságplafon szavazás miatt lehetnek óvatosabbak, bár a republikánusok úgy nyilatkoztak korábban, hogy hajlandóak 3 hónappal kitolni az adósságplafont. Enélkül ugyanis az USA nem tudna új állampapírokat kibocsátani, és így új forrásokat bevonni.

Ezek következtében tehát felemásan teljesítenek az európai börzék, az olasz FTSE/MIB kisebb lemaradásban található társaitól, amiben többek között a Banca Monte de Paschi 5,4 százalékos esése játszik szerepet. Ennek hátterében az állhat, hogy a bank korábbi elnöke Giuseppe Mussari lemondott az olasz bankszövetség éléről, miután a pénzintézet több milliárd eurós veszteséggel kűzd főleg az ő vezetése alatt kiépített kétes derivatív ügyletek miatt.

Forrás: [origo]

Az Unilever 3 százalékos pluszban forog, miután a társaság kedvező eredményekről számolt be gyorsjelentésében. A vállalat 7,8 százalékkal tudta növelni értékesítései a negyedik negyedévben, miközben az elemzők csak 6,2 százalékos emelkedésre számítottak.

A Novartis szintén jól teljesít, miután a cég közölte, hogy bár az eladásaik stagnáltak, a vállalat profitja 2,05 milliárd dollárra nőtt az egy évvel ezelőtti 1,18 milliárdról. A részvények annak ellenére emelkednek 3 százalékkal, hogy ez az érték kissé elmarad az előzetes 2,38 milliárd dolláris várakozásoktól.

A francia CAC 40-et az Alcatel Lucent 6,1 százalékos szárnyalása segíti, miután a Citigroup eladásról semlegesre minősítette fel a társaság részvényeit.

A Siemens viszont 1,1 százalékot veszített értékéből annak ellenére, hogy a cég profit szinten pozitív meglepetést okozott gyorsjelentésében. A társaság negyedik negyedéves árbevétele a konszenzusnak megfelelően alakult, és főként az energetikai és az egészségügyi divízió segítette a legnagyobb európai mérnöki vállalatát. A részvények esésében az játszhat szerepet, hogy az új megrendelések tekintetében 3,3 százalékos zsugorodást tapasztaltak.

Lehull a lepel az Apple számairól

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés Amerikában a határidős indexek alapján, az S&P 500 futures és a Nasdaq futures 0,1 százalékos, a Dow Jones futures pedig 0,05 százalékos pluszban mozog. A piaci szereplők kissé óvatosabbak lehetnek a folytatódó gyorsjelentési szezon miatt, ma ugyanis 31 komponens fog jelenteni. Piacnyitás előtt a legfontosabb az Abbott Laboratories (NYSE), a United Technologies (NYSE), a Praxair (NYSE) és az McDonald's (NYSE) számai lehetnek. Piaczárás után pedig a Netflix (Nasdaq), illetve az Apple (Nasdaq) is beszámol negyedévéről.

A legnagyobb érdeklődés az Apple számait övezi, az óriáscég 13,545 dolláros EPS-t és 54,84 milliárd dolláros árbevételt érhetett el az elemzők szerint. A szakértők szerint 50 millió iPhone és 24 millió iPad találhatott gazdára a negyedévben.