Mi lesz a forinttal? - Ezt mondják a bankházak

dddd
Vágólapra másolva!
Pesszimistább lett a világ egyik legbefolyásosabb befektetési bankja a forint kilátásait illetően, és bár számos más oka is volt a hazai fizetőeszköz tegnapi mélyrepülésének, ezt a folyamatok egyik meghatározó mozgatójaként emlegetik. Hiába számít 300 feletti euróra a bank az év második felében, ennél vészjóslóbb elemzői forgatókönyvekkel is találkozhatunk, bár összességében az elemzői konszenzus ennél kedvezőbb jövővel kecsegtet. Kérdés persze, hogy hisznek-e ennek a piaci szereplők?
Vágólapra másolva!

Igaz, ami igaz, a Goldman Sachs valóban pesszimistább lett a forint kilátásait illetően, de a hazai fizetőeszköz tegnapi határozott gyengülésének számos más oka is lehetett. Már csak azért is, mert a befektetési bank az idei első negyedévre a jelenlegi szintekkel egyező, 292-es árfolyamot jósol, és csak az év későbbi részére számít - a jegybanki monetáris politikában várható változások miatt - a gyengülő trend kibontakozására és a 303-as szintek elérésre.

Bár a Goldman kétségtelenül pesszimistább lett, egyes piaci szereplők nála jóval extrémebb forgatókönyveket is elképzelhetőnek tartanak, mint például az év végi 320 forint/eurós magasságok elérését. Ijedtségre azonban nincs ok, hiszen van olyan szakértői vélemény is, mely szerint a forint árfolyama erősödésre van ítélve, és még idén elérheti a legutóbb 2011-ben látott 270-es szinteket.

Az elemzői konszenzus ráadásul szintén kedvezően cseng, hiszen eszerint a forint árfolyama a 280-as szintekre szép lassan visszaerősödik év végéig. Hogy mégse essünk át hirtelen a ló túlsó oldalára, érdemes lehet a piaci szereplők várakozásaira is egy pillantást vetni, hiszen ezek alapvetően megkérdőjelezik a 280-as elemzői prognózisokat. Az előttünk álló negyedévekre vonatkozó határidős (forward) piaci tranzakciók ugyanis 300 forint feletti árfolyamokat implikálnak, ami nagyvonalakban egyébként megfelel annak az útnak, mint amit a Goldman Sachs is jósol az előttünk álló időszakra.

Fontos persze megjegyezni, hogy a devizapiaci - pláne a távolabbi jövőbe mutató - előrejelzéseket érdemes lehet fenntartásokkal kezelni, hiszen időközben számos esemény keresztülhúzhatja a most még legvalószínűbbnek tűnő számításokat