Magyarország szabadul az adósságtól

Vágólapra másolva!
Magyarország élen jár az államadósság csökkentésében, mind az eggyel korábbi negyedévhez, mind az egy évvel korábbi időszakhoz képest csökkentette az államadósságát 2012 harmadik negyedévében. Igaz, az utolsó mért negyedévben már leszakadó mértékben csökkent a magyar adósság. Éves alapon csak a görögök előzik meg a magyarokat, de ott adósságelengedéssel csökkenhetett ennyire a ráta.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat adatai szerint egyre több tagállam kezdte el csökkenő pályára állítani az adósságát. A tavalyi második és harmadik negyedév között tizenegy uniós országban csökkent a GDP-arányos adósságmutató. A leginkább Lettország (-2,6 százalékpont), Málta (-2,5) és Ausztria (-1,3) tudta lejjebb vinni az adósságrátáját. Magyarország 0,3 százalékkal mérsékelte a mutatót egy negyedév alatt.

Az unió és az eurózóna átlaga 0,1 százalékos növekedés, a leginkább az eladósodás pályáján Írország (+5,9), Görögország (+3,4) és Portugália (+2,9) mozgott. Görögország úgy is növelte az adóssághegyeit, hogy messze a legnagyobb az adóssága GDP-arányosan (152,6 százalék, miközben az uniós átlag 85,1 százalék).

Magyarország államadóssága 78,6 százaléka volt a gazdasági teljesítményének. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozta, hogy úgy tudta Magyarország csökkenteni az adósságot, hogy közben visszaesett a GDP. Ezzel együtt is nagyon messze van a kormány attól, amit 2011-ben tervezett: az akkori konvergenciaprogram szerint 2012-ben már 72,1 százalékra kellett volna csökkennie az államadósságnak, az idén pedig 70 százalék alá.

Egy évvel korábban még kevés, öt ország volt, amely nekivágott az adósságcsökkentésnek. 2011 harmadik negyedévéhez képest Görögországban (-11,1) csökkent a legnagyobb mértékben az adósság, de ez nagyban annak köszönhető, hogy a segélyprogram keretében a magánhitelezők elengedték a tartozás több mint felét.

A görögöket nem számítva Magyarország volt a legjobb adósságcsökkentésben (4,8 százalék). Az európai átlag 3,6 százalékos adósságnövekedés volt. Ehhez képest a legutóbbi negyedéves, 0,1 százalékos adatból úgy tűnik, az európai eladósodási folyamat megállt.