Lengyel üzenet a MOL-ról: gyengébbet szólhat a finomítás

Vágólapra másolva!
A romló finomítói környezet miatt a lengyel PKN Orlen már nem tudta a korábbi negyedévekben látott nyereséges működést hozni az év végi utolsó három hónapban, bár a főbb eredménysorokon mérhető veszteség így is elmarad a bázisidőszaki szintektől. A MOL februárban várható gyorsjelentésével kapcsolatban a lengyel szektortárs jelentése a következőt üzeni: a finomítás gyengébb teljesítményt mutathat, mint az azt megelőző negyedévben.  
Vágólapra másolva!

A PKN Orlen a tavalyi év végi hónapokban a finomítói környezet romlásával szembesült. Az olajár emelkedését a végtermékárak nem tudták hasonló mértékben lekövetni, így a finomításon elérhető haszon zsugorodott. Ezt a hatást még az sem tudta ellensúlyozni, hogy az orosz és északi tengeri olajárak közötti különbözet kismértékben tágult (ami alapvetően kedvezően hat a lengyel vállalat számaira).

Az olaj feldolgozásán mindezek miatt veszteséget szenvedett el a társaság, miközben a vegyipar stabilan tartotta a tavaly látott negyedéves profitszintet. A kiskereskedelemben a szezonális hatások a korábbi negyedévhez képest visszaesést hoztak, de a bázist szépen sikerült a vállalatnak felülmúlnia.

Míg az utóbbi években az olajár negyedév alatt mutatkozó mozgása miatt jellemzően nyereséget kellett elkönyvelnie a PKN-nek, ezúttal azonban ez a hatás az üzemi eredmény csökkenésének irányába hatott.

A lengyel PKN gyorsjelentése az egy hónapon belül érkező MOL jelentéssel kapcsolatban a finomítás divízió eredményének várható gyengülését üzeni a harmadik negyedéves, kifejezetten erős számokhoz képest.