Vágólapra másolva!
Európával együtt erősödésnek indult a magyar részvényindex, mely így elkezdheti ledolgozni a tegnapi korrekció miatt összeszedett hátrányát. A BUX a MOL, az OTP és a Magyar Telekom vezetésével tud emelkedni, a többi blue-chip egyelőre kisebb mínuszban mozog. Az öreg kontinensen kisebb pluszokban indult a nap, ahol a jókedvet a csúcsközelben lévő amerikai részvényindexek, valamint Mario Draghi bíztató nyilatkozata segítheti. A börzéket viszont gátolhatja, hogy újra felerősödnek a félelmek, hogy Nagy-Britannia a közeljövőben kiléphet az Európai Unióból.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Továbbra is magaslati levegőn az amerikai részvényindexek
Vágólapra másolva!

Megússzuk az újabb megszorítást

Egyelőre nem folytatódik a tegnapi korrekció a magyar részvénypiacon, a BUX Európával együtt kisebb pluszban forog. A magyar benchmark ezzel újra kissé felülteljesíti régiós társait, amihez a múlt héten némileg hozzászokhattunk.

A vételi kedvet az is segítheti, hogy Banai Péter államtitkár szerint egyelőre nem várható újabb kormányzati kiigazító csomag, mivel az idei költségvetés 400 milliárd forintos extra tartalékot tartalmaz, ami elég lehet a kockázatok kivédésére.

Forrás: [origo]

A blue chipek sorát az OTP vezeti 0,4 százalékos emelkedésével, és a bankkal kapcsolatos hír, hogy kétezer darab OTP részvényt értékesített a cég igazgatósági tagja, dr. Bíró Tibor. Ezen túl a MOL és a Magyar Telekom 0,3 százalékot erősödött, a Richter viszont tegnapi záróértéke alatt mocorog.

Forrás: [origo]

A forint gyakorlatilag stagnál a főbb devizákkal szemben kora délelőtt, az euróval szembeni kurzusa tartja a 294,5-ös szintet. A hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama 221,3-nál, a svájci franké 238,2-nél jár. A Goldman Sachs szerint további gyengülés jöhet a forint piacán, és a bank 320-as szintet is elképzelhetőnek tart év végén.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Szakíthatnak az Unióval a britek

Jó hatással van az amerikai piacok remek teljesítménye az európai börzékre, ugyanis az öreg kontinensen is felfelé indultak el a vezető részvényindexek.

Annak ellenére, hogy újra felerősödhetnek a félelmek, hogy Nagy-Britannia a közeljövőben elhagyja az Európai Uniót. A brit miniszterelnök tegnap megígérte, hogy 2017-ig az Egyesült Királyságban szavazást tartanak az EU elhagyásáról, de ehhez arra is szükség van, hogy két év múlva újra megválasszák miniszterelnöknek David Cameront. A miniszterelnök egyébként ma tartja meg régóta várt beszédét a kérdésről.

A jókedvet erősítheti, hogy Mario Draghi egy tegnapi beszédében ismét kiemelte, hogy az eurózóna a válság nehezén már túlvan, a 2013-as év pedig nyugodtabban indult el a mint a 2012-es.

Ezen túl tegnap egy Belfastban tartott beszédében a június végéig pozíciójában lévő Bank of England vezető, Mervyn King arról beszélt, hogy szükség esetén növelni kell a monetáris stimulust. Jónak tartaná King a jelenlegi infláció követő rendszer felülvizsgálatát is, a bankokat és a gazdaságot pedig tovább kell erősíteni. Ezen túl strukturális reformokra is szükség van, amihez nem elegendő a jegybank beavatkozása.

Így Európában ledolgozhatják tegnapi gyengébb teljesítményüket a részvényindexek, melyek közül eddig a holland AEX teljesít kiemelkedően.

Forrás: [origo]

A Siemens 1 százalékot zuhant gyorsjelentésének közzététele után annak ellenére, hogy a cég profit szinten pozitív meglepetést okozott. A társaság negyedik negyedéves árbevétele a konszenzusnak megfelelően alakult, és főként az energetikai és az egészségügyi divízió segítette a legnagyobb európai mérnöki vállalatát. A részvények esésében az játszhat szerepet, hogy az új megrendelések tekintetében 3,3 százalékos zsugorodást tapasztaltak.

A BHP Biliton egyelőre nem mutat elmozdulást. A vállalat egyébként közölte, hogy a gyenge kereslet, és az erős ausztrál dollár továbbra is hátráltathatja a nickel és alumínium kitermelést, emiatt pedig további leírásokra is kényszerülhetnek. A bányavállalat a várt 42 millió tonna helyett 42,19 millió tonna vasércet bányászott ki a negyedik negyedévben.

Az Unilever 2,1 százalékos pluszba ugrott gyorsjelentésének közzétételét követően. A vállalat értékesítései 7,8 százalékkal bővültek, a várt 6,2 százalék helyett.

Ma nem számíthatunk fontosabb makroadat közzétételére, a vállalati gyorsjelentések miatt viszont nem fognak unatkozni a befektetők. Többek között a McDonald's és az Abbott Laboratories is közzéteszi számait a tengerentúlról délután. Este pedig a leginkább várt eredmények, az Apple számai kerülnek nyilvánosságra. Ezen túl ma kezdődik a Davosi világgazdasági fórum, ahol több európai politikus is felszólal majd.