Továbbra is magaslati levegőn az amerikai részvényindexek

Vágólapra másolva!
A negatív tartományban mozog a legtöbb ázsiai részvényindex, amivel úgy néz ki, tovább folytatódik a korrekció, és a benchmarkok egyre lejjebb ereszkednek több hónapos csúcsaikról. Amerikában viszont nem volt megállás, a piacok sorozatban harmadik napja erősödnek, amivel az S&P 500 és a Dow Jones továbbra is öt éve nem látott magasságokban mozog, és egyre közelebb kerülnek történelmi csúcsaikhoz. A jókedvet az amerikai adósságplafon kitolásának ma várható megszavazása, valamint a vártnál jobb gyorsjelentések is segíthették, a Google, az IBM, a Texas Instrument és az AMD is inkább pozitív számokat publikált negyedik negyedéves eredményének közzétételekor. Az amerikai jó hangulat pedig átragadhat Európára is, ahol 0,3-0,4 százalékos erősödéssel indulhat a nap a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a korrekció Ázsiában

Nem tudják követni amerikai társaikat az ázsiai tőzsdék, és többnyire lefelé veszik az irányt a főbb részvényindexek. Ezzel valószínűleg még mindig a múlt heti kiváló teljesítmények utáni korrekció látható, a japán Nikkei sorozatban harmadik napja esik, és kerül távolabb közel három éves csúcsáról.

A BoJ tegnap bejelentett korlátlan eszközvásárlási programja sem tudta meghozni a vételi kedvet. Ezek következtében a hongkongi Hang Seng 0,3 százalékkal került lejjebb, amivel 19 hónapos csúcsától távolodik, rajta kívül a kínai Shanghai Composite fél százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,8 százalékkal esett.

Forrás: [origo]

Nem állt le Amerika

A vártnál gyengébb lakásépítési adatot közöltek tegnap nyitás után az USA-ban, mely szerint a folyamatban lévő lakásértékesek száma havi alapon 1 százalékot csökkent, miközben 1,2 százalékos bővülést vártak az elemzők. Emiatt, valamint az európai piacok tegnapi gyengélkedése következtében Amerikában is bizonytalanabbul indult a nap, de jött a fordulat, és végül erősödésnek indultak a részvényindexek.

Kisebb pluszaikkal pedig sorozatban harmadik napja produkáltak emelkedést a tőzsdék, az S&P 500 és a Dow Jones továbbra is ötéves csúcsán mozog, és egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy történelmi magasságokba jussanak.

A jókedvet segíthette az is, hogy ma a republikánus képviselők valószínűleg megszavazzák az adósságplafon három hónapos kitolását, cserébe a költségvetés általuk óhajtott kiadásoldali lefaragását várják.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből kilenc volt képes erősödésre, a legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások és a pénzügyi cégek teljesítettek. Az utóbbiakat többek között a Bank of America 1,9 százalékos, a Morgan Stanley 2,7 százalékos, valamint a Goldman Sachs 1 százalékos drágulása segítette.

A Microsoft 0,4 százalékot veszített értékéből annak ellenére, hogy a vállalat akár 3 milliárd dollárral is beszállna a Dell kivásárlásába. A Dell értéke a becslésesek szerint 22-23 milliárd dollár körül lehet, de a becslések 20-30 milliárd dollár között szóródnak A Dell-ről múlt héten terjedt el, hogy kivezetné papírjait a tőzsdéről, és az ehhez szükséges összeget már nagyjából össze is gyűjtötte az egyik kockázati tőke alapkezelő.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is igencsak bepörgött tegnap, többek között a Google is közzétette számait. A keresőóriás negyedik negyedéve felemásan sikerült, viszont az átlagos kattintások költsége éves alapon csupán 6 százalékot esett, miközben 6,6 százalékos esést vártak az elemzők. A befektetők mindenesetre pozitívan értékelték a gyorsjelentést, ugyanis a részvények 5 százalékot ugrottak piaczárás után.

Rajta kívül 4,5 százalékos emelkedéssel reagált a gyorsjelentésre piaczárás után az IBM. A technológiai mamut mind árbevétel, mind EPS soron a konszenzustól magasabb számokat tett közzé, és a bruttó fedezet is kimagaslóan alakult, 51,8 százalék lett (várt: 51,4 százalék). A 2013-as évre legalább 16,7 dolláros egy részvényre jutó profitot vár a menedzsment, miközben a piac csak 16,64 dollárt. A társaság szerint jó úton haladnak, hogy 2015-re a 20 dolláros EPS-t elérjék.

A Texas Instrumentnek egy egyszeri tétel miatt sikerült az elemzői várakozásokhoz képest lényegesen jobb EPS-t elérnie, de a részvényenként 15 centes tétellel megtisztítva is jó lett a negyedéves profit. A társaság közleménye szerint továbbra is gyenge kereslettel kell szembesülnie, és rövid távon nem számítanak a kereslet felpörgésére. A következő negyedévben az EPS 24-32 cent lehet (várt: 28 cent), míg az árbevétel 2,69-2,91 milliárd dollár (várt: 2,89 milliárd dollár).

Az AMD is jobb negyedévet zárt az elemzői várakozásnál. A részvényenkénti vesztesége kisebb lett, míg az árbevétele magasabb a prognózisoknál, a következő negyedévben az árbevétel 1,02-1,09 milliárd dollár lehet, ami picit gyengébb az 1,11 milliárd dolláros Bloomberg prognózistól. A részvény 2 százalékos emelkedéssel reagált a közzétételre piaczárás után.

A gyorsjelentési szezon ma 31 S&P 500 komponens számaival folytatódik. Piacnyitás előtt a legfontosabb az Abbott Laboratories (NYSE), a United Technologies (NYSE), a Praxair (NYSE) és az McDonald's (NYSE) számai lehetnek. Piaczárás után pedig a Netflix (Nasdaq), illetve az Apple (Nasdaq) is beszámol negyedévéről.

Közülök valószínűleg leginkább az Apple gyorsjelentését várja legjobban a piac, az óriáscég 13,545 dolláros EPS-t és 54,84 milliárd dolláros árbevételt érhetett el az elemzők szerint. A szakértők szerint 50 millió iPhone és 24 millió iPad találhatott gazdára a negyedévben. Az Apple részvények egyébként tegnap közel 1 százalékot drágultak, miután az USA-ban a cég okostelefonjai voltak a legkellendőbbek a negyedik negyedévben.

A mai makroadatok tekintetében nem lehet dömpingre számítani, egyedül a novemeri lakásárindex kerül publikálásra, amire 0,6 százalékso bővülést várnak előzetesen.