Esik a gyorsjelentés után a Siemens

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokhoz képest magasabb nettó profitot ért el a Siemens a negyedik naptári negyedév során, ugyanakkor a társaság árbevétele a konszenzustól egy hajszálnyival elmaradt. Az új megrendelések mennyisége ugyanakkor nem lett túl jó, éves alapon 3,3 százalékos zsugorodást tapasztalt a német ipari cég. A részvény 0,5 százalékos eséssel vágott bele a mai kereskedésbe.
Vágólapra másolva!

Éves alapon több mint 20 százalékkal tudta megnövelni árbevételét a legnagyobb európai ipari vállalat, a Siemens, ami nagyjából egybevágott az elemzői konszenzussal. Az egyszeri tételekkel tisztított egy részvényre jutó profit közel 16 százalékot hízott a tavalyi év azonos időszakához képest, ami viszont elmarad a Bloombergen szereplő elemzői várakozástól.

A társaság nettó profitja 1,3 milliárd eurót tett ki, mely az 1,18 milliárd eurós Bloomberg konszenzust némileg túlszárnyalta.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentésben negatívumnak számít a megrendelések állománya éves alapon 3,3 százalékot zsugorodva 19,1 milliárd euróra esett vissza. Elsősorban az ipari megrendelések, az autógyártáshoz kapcsolódó eszközök iránt érezte a cég gyengének a keresletet.

2012 második felében javult a gazdasági helyzet Európában, de arra számít a menedzsment, hogy még idén egy újabb visszaesés lehet az eurózónában. Az USA-val kapcsolatban továbbra is lehet még a bizonytalanságot érezni a társaság vezérigazgatója szerint. Az év második felében ugyanakkor a kínai megrendelések felfutását várja a társaság.

A Siemens továbbra is komoly hangsúlyt fektet a költségek csökkentésére, azért, hogy az éves 4,5-5 milliárd eurós profitot elérhesse a vállalat. Az árbevétel nagyjából a 2012-es szinten lehet a 2013-as pénzügyi évben, ami 78,3 milliárd eurót jelent.

A menedzsment novemberben jelentette be a költség csökkentési tervét, aminek a célja, hogy 2014-ig 6 milliárd eurós lefaragást hajtson végre a társaság. A vállalat a fő divízióiban növelni akarja az üzemi fedezeteé is, melyet 9,5 százalékról 12 százalékra tornáznának fel.

A Siemens részvényesei ma szavaznak arról, hogy támogatják-e az Osram világítástechnikai üzletág leválasztását, vagy sem. A Siemens korábban tőzsdére akarta vinni a céget, de mivel nem találták megfelelőnek a piaci környezetet, így folyamatosan elhalasztották a kibocsátást.

Siemens napi grafikon (Xetra)

Forrás: [origo]