Jócskán elmaradt a várttól az evabevétel

Vágólapra másolva!
A költségvetésbe tavaly 146,5 milliárd forintot fizettek be az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) körébe tartozó vállalkozások, ami a módosított előirányzat 65 százaléka, és 15 százalékkal, közel 26 milliárddal kevesebb a 2011. évinél - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt, 2012. évi államháztartási adatokat ismertető részletes pénzforgalmi mérlegben.
Vágólapra másolva!

A parlament által 2012-re elfogadott evabevételi előirányzat 203,5 milliárd forint volt, ezt később a módosítás nyomán 225 milliárdra emelték. Az evakulcs tavaly a korábbi 30 helyett 37 százalékra emelkedett, és az eva választhatóságának összeghatára 25 millióról 30 millió forintra nőtt. Ennek nyomán a korábbi 96 ezerről 76 ezerre apadt az evakörbe tartozó egyéni és társas vállalkozások száma.

A tervezet szerint 2013-ban a tavalyinál alacsonyabb, 123 milliárd forintos evabevételt vár a költségvetés, a csökkenés abból adódik, hogy a tárca várakozásai szerint a 6 millió forint alatti éves bevétellel rendelkező evás vállalkozók túlnyomó többsége az idén a kisadózók tételes adóját fogja választani - jelentette ki Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára még tavaly szeptemberben.

A bevételek csökkenése így együtt jár a kisadózók tételes adójából (kata) származó bevételek emelkedésével - tette hozzá a helyettes államtitkár.